Отворена изложба „Свети новомученици јасеновачки у светлости Васкрсења“

22/01/2019

У оквиру обележавања 77. годишњице Новосадске рације, у уторак, 22. јануара, у клубу „Трибина младих“ Културног центра Новог Сада, уприличена је изложба „Свети новомученици јасеновачки у светлости Васкрсења“ која ће трајати до 3. Фебруара. Ова поставка део је програма „Ледена тишина“ у организацији Града Новог Сада и Културног центра Новог Сада. О поставци су говорили Сунчица Марковић, помоћник директора КЦНС, протонамесник и уредник Радиjа „Беседа“ Милорад Мировић и фрескописац Гаврило Марковић. Изложба обухвата 28 радова (икона, парафраза икона и побожних слика) православне монахиње Марије из манастира у  Јасеновцу. Програм је увеличао црквени хор „Свети Јован Дамаскин“.

 

У име КЦНС, помоћник директора КЦНС Сунчица Марковић подсетила је да КЦНС већ седму годину заредом организује програм „Ледена тишина“.

– Програм траје од 21. до 27. јануара и обухвата два врло важна датума – 21. јануара је почела злогласна Новосадска рација, а 27. јануар је светски дан обележавања Холокауста. Циљ програма је неговање културе сећања – казала је Марковићева и посебну захвалност упутила новосадским средњошколцима који су верни и бројни посетиоци програма „Ледена тишина“.

Протонамесник и уредник Радиjа „Беседа“ Милорад Мировић пренео је присутнима благослов и поздраве Његовог преосвештенства епископа бачког господина Иринеја, а затим истакао да су изложене иконе чији је аутор монахиња Марија из женског манастира посвећеног Светом Јовану који се налази на месту где је некада био логор у Јасеновцу.

– Монахиња Марија сваки дан обилази хумке некадашњих мученика и после молитви слика иконе на којима приказује трагедију, али и једну нову, преображену стварност. Увек треба да имамо на уму да је Јасеновац страшно место у којем је на стотине хиљада људи пострадало на најмонструознији начин. То је – уз Хиландар, Студеницу, Сопоћане, Дечане, Грачаницу, манастир Острог и друге – уједно и место великог васкрсења на које смо дужни сви да одлазимо – поручио је протонамесник Мировић. 

Фрескописац Гаврило Марковић говорио је о квалитету радова монахиње Марије и открио да су они припрема за иконопис који ће сестра Марија урадити за капелу у јасеновачком храму. – Ово је један врло интересантан догађај у савременој црквеној уметности. Одушевио сам се овим што је мати Марија урадила – казао је Марковић и отворио изложбу.

Почевши од данас, па до 25. јануара сваког дана у подне, у КЦНС биће кроз изложбу уприличено стручно вођење за ученике новосадских средњих школа.

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања