Otvorena izložba „Sve boje sveta“

13/03/2019

U okviru programa, prvog dana 12. po redu manifestacije „Antićevi dani“, u sredu 13. marta, u Likovnom salonu Kulturnog centra Novog Sada upriličena je izložba „Sve boje sveta“ koja će trajati do petka 15. marta.

Publici je predstavljena projekcija video-radova Filipa Markovinovića, pozorišnog, filmskog i televizijskog reditelja, inspirisanih nedovršenim belim slikama suncokreta Miroslava Antića nastalih 1986. godine, poslednje godine pesnikovog života.

Na izložbi je, pored autora, govorila i Maja Erdeljanin, urednik programa Malog likovnog salona, a otvorio ju je Dalibor Rožić, član Gradskog veća zadužen za kulturu.

Urednica programa Malog likovnog salona Maja Erdeljanin kazala je da je pre nekoliko godina, u saradnji sa porodicom Miroslava Antića, osmišljena izložba nezavršenih slika iz ciklusa „Suncokreti“.

Kako je reč o nedovršenim slikama, Filip Markovinović je izložbu dopunio „novim slikama“, odnosno video-radom na osnovu jednog intervjua iz osamdesetih godina prošlog veka, u kojem je Antić govorio o svom odnosu prema životu i smrti i smislu postojanja na Zemlji. Iako je po profesiji reditelj, na osnovu te „niti“ Markovinović, kako je sam rekao, ipak nije želeo da kreira dokumentarni film, nego ovo svoje umetničko delo.

– Pregledajući pomenuti intervju, rečenica u kojoj Mika Antić govori da nije telo već program koji je došao iz davnina, a koja se ponavlja u ovom video-radu, zaparala mi je uši – objasnio je Markovinović i dodao da je Antića uvek doživljavao kao analognog čoveka, jer njegovo stvaralaštvo nije virtuelno.

Otvarajući izložbu, Dalibor Rožić, član Gradskog veća zadužen za kulturu, kazao je da je Mika Antić večita inspiracija svih nas.

– Ova izložba je svojevrsni izraz Mikinih ideja o životu, mogućnostima i povezivanju ljudi. Slaveći lik i dela našeg istaknutog velikana, mi ujedno slavimo i neprolaznost umetničkog stvaralaštva i bitno je da svi zajedno budemo svesni te činjenice – istakao je Rožić i izrazio zahvalnost Kulturnom centru Novog Sada, organizatoru manifestacije „Antićevi dani“.

U toku prvog dana manifestacije „Antićevi dani“, u kulturnoj stanici Eđšeg otvorena je izložba dečjih radova nastalih na likovnom konkursu i koloniji „Mikini stihovi kao inspiracija“ koju će novosadska publika moći da poseti do nedelje 17. marta.

 Potom je na „Tribini mladih“ Kulturnog centra Novog Sada održano poetsko veče „Mika i generacijski drugovi“, posvećeno Antićevim generacijskim drugovima – pesnicima Pavlu Popoviću, Gojku Janjuševiću, Mihalu Babinki, Đorđu Sudarskom Redu, Ferencu Feheru i Bogdanu Čipliću. Program je vodio pesnik Đorđo Sladoje, a pesme kazivao glumac Miodrag Petrović.

Na kraju prve večeri, u Izdavačkoj kući „Prometej“ održan je program „Sećanje na Draška Ređepa“ posvećen Drašku Ređepu, njegovom delu i njegovom doprinosu manifestaciji „Antićevi dani“. Učestvovali su: Zoran Kolundžija, Miroslav Radonjić i Rale Damjanović.

 

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja