OTVORENA IZLOŽBA SRPSKIH UMETNIKA IZ KANADE

11/09/2017

Povodom obeležavanja 150 godina od proglašenja nezavisnosti Kanade, u ponedeljak, 11. septembra u klubu „Tribina mladih“ Kulturnog centra Novog Sada, otvorena je izložba 26 kanadskih umetnika poreklom iz Srbije.

Izložba „Art salon kanadskih Srba“ realizovana je u okviru projekta „Art salon 2017. godine“, koji je okupio autore, pripadnike različitih generacija. Oni su svoje priče, ideje i stavove iskazali u najraznovrsnijim  materijalima i tehnikama, od onih klasičnih, poput ulja ili akrilika na platnu, enkaustike, drveta, gipsa i keramike, preko veza na svili, pa sve do moderne digitalne fotografije, fotokolaža, video radova i instalacija.

Pozdravljajući publiku, pomoćnik direktora Kulturnog centra Novog Sada, Sunčica Marković, izrazila je zadovoljstvo povodom činjenice da ova kulturna institucija prvi put u Srbiji ima priliku da okupi umetnike srpskog porekla koji žive i stvaraju u Kanadi. U planu je da ova izložba, u saradnji sa kanadskom ambasadom, posle Novog Sada, bude predstavljena u još nekim gradovima Srbije.

– Nije prvi put da KCNS i Ambasada Kanade sarađuju na polju umetnosti, ovo nam je već treći zajednički projekat u poslednjih godinu dana  – podsetila je Markovićeva.

Izražavajući zahvalnost Kulturnom centru Novog Sada na pokazanom interesovanju za naše umetnike iz Kanade, organizatorka izložbe, Dragica Gađanski, istakla je da deo umetnika iz ove grupe izlaže zajedno u Torontu već gotovo tri decenije. Na novosadskoj izložbi svoje kolege umetnike predstavljali su slikari Marina Stojković i Đuro Lubarda.

Otvarajući izložbu „Art salon kanadskih Srba“, otpravnik poslova Ambasade Kanade u Beogradu, Brajan Ebel, istakao je da je ovaj salon jedinstven.

 

– Ukupno 26 umetnika utkalo je u ovu izložbu svoje kulturno nasleđe i srpsko poreklo. Oni predstavljaju neraskidive niti od kojih je sazidan most saradnje između Kanade i Srbije. Njihova prepoznatljivost i originalnost donele su im brojne nagrade u Kanadi i u regionu upravo zato što su uspeli da sačuvaju povezanost sa umetničkim regionom iz kojeg su potekli – kazao je Brajan Ebel i proglasio izložbu otvorenom.

Novosađani će imati priliku da pogledaju izložbu do 25. septembra 2017. godine.

 

 

 

 

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja