ОТВОРЕНА ИЗЛОЖБА СРПСКИХ УМЕТНИКА ИЗ КАНАДЕ

11/09/2017

Поводом обележавања 150 година од проглашења независности Канаде, у понедељак, 11. септембра у клубу „Трибина младих“ Културног центра Новог Сада, отворена је изложба 26 канадских уметника пореклом из Србије.

Изложба „Арт салон канадских Срба“ реализована је у оквиру пројекта „Арт салон 2017. године“, који је окупио ауторе, припаднике различитих генерација. Они су своје приче, идеје и ставове исказали у најразноврснијим  материјалима и техникама, од оних класичних, попут уља или акрилика на платну, енкаустике, дрвета, гипса и керамике, преко веза на свили, па све до модерне дигиталне фотографије, фотоколажа, видео радова и инсталација.

Поздрављајући публику, помоћник директора Културног центра Новог Сада, Сунчица Марковић, изразила је задовољство поводом чињенице да ова културна институција први пут у Србији има прилику да окупи уметнике српског порекла који живе и стварају у Канади. У плану је да ова изложба, у сарадњи са канадском амбасадом, после Новог Сада, буде представљена у још неким градовима Србије.

– Није први пут да КЦНС и Aмбасада Канаде сарађују на пољу уметности, ово нам је већ трећи заједнички пројекат у последњих годину дана  – подсетила је Марковићева.

Изражавајући захвалност Културном центру Новог Сада на показаном интересовању за наше уметнике из Канаде, организаторка изложбе, Драгица Гађански, истакла је да део уметника из ове групе излаже заједно у Торонту већ готово три деценије. На новосадској изложби своје колеге уметнике представљали су сликари Марина Стојковић и Ђуро Лубарда.

Отварајући изложбу „Арт салон канадских Срба“, отправник послова Амбасаде Канаде у Београду, Брајан Ебел, истакао је да је овај салон јединствен.

 

– Укупно 26 уметника уткало је у ову изложбу своје културно наслеђе и српско порекло. Они представљају нераскидиве нити од којих је сазидан мост сарадње између Канаде и Србије. Њихова препознатљивост и оригиналност донеле су им бројне награде у Канади и у региону управо зато што су успели да сачувају повезаност са уметничким регионом из којег су потекли – казао је Брајан Ебел и прогласио изложбу отвореном.

Новосађани ће имати прилику да погледају изложбу до 25. септембра 2017. године.

 

 

 

 

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања