Отворена изложба „Споменици као чувари сећања на погром“

26/01/2023

У оквиру меморијалног програма „Ледена тишина“ којим се одаје дужни пијетет жртвама Новосадске рације и пострадалима у погрому на територији јужне Бачке јануара 1942. године, у Ликовном салону Културног центра Новог Сада отворена је изложба „Споменици као чувари сећања на погром“. На отварању су говорили Сунчица Марковић ‒ помоћница директора КЦНС и уредница програма „Ледена тишина“, ауторка изложбе Јелена Трбојевић и Кристијан Обшуст, помоћник директора Архива Војводине Града Новог Сада.

Изложба је посвећена споменицима који су подигнути на подручју Шајкашке у знак сећања на жртве Другог светског рата, првенствено на жртве злогласне Рације 1942. године.

  • Ово је само један од програма који се у Културном центру Новог Сада организује већ десету годину заредом и који се бави културом сећања и негује успомену на жртве Новосадске и Рације у Јужнобачком округу – нагласила је Сунчица Марковић.

Помоћник директора Архива Војводине Града Новог Сада Кристијан Обшуст истакао је значај споменичке баштине и културе сећања као друштвених феномена који сежу дубоко у историју.

  • Када је реч о комеморализацији и афирмисању културе сећања на страдале током Другог светског рата, морамо истаћи да је Српска православна црква највише постигла на том путу, али је од изузетног значаја и програм који организује Културни центар Новог Сада као кровна установа културе нашег града. Веома је важно неговати критичку културу сећања јер се на тај начин одаје пошта страдалима, али се исто тако преноси и порука будућим генерацијама да се такви догађаји никада више не смеју поновити – рекао је Обшуст.

Ауторка изложбе Јелена Трбојевић изразила је велико задовољство због изузетне посећености програма „Ледене тишине“ од стране младих људи, нарочито средњошколаца који су данас посетили Ликовни салон.

  • Изложба „Споменици као чувари сећања на погром“ уприличена је како би се одала почаст невино страдалим жртвама јануара 1942. године. Око четири хиљаде недужних људи тада је изгубило животе. Пострадало је цивилно становништво међу којима је било и деце, стараца и жена. Споменици којима се изложба бави посвећени су жртвама Рације, палим борцима у народноослободилачкој борби током Другог светског рата и борцима за слободу у периоду од 1941. до 1945. године. Приказани споменици налазе се на територији Шајкашке: у Чуругу, Жабљу, Ђурђеву, Госпођинцима, Тителу, Мошорину, Шајкашу, Локу, Гардиновцима, Вилову, Каћу и у Новом Саду – објаснила је Трбојевић.

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања