Otvorena izložba slika i skulptura „Bio je krevet”

12/05/2018

U saradnji KCNS-a, u subotu 12. maja u dvorcu Eđšeg, otvorena je izložba slika i skulptura Marine Stojković i Ivane Kekić koja će trajati do nedelje 20. maja.

Naziv izložbe „Bio je krevet” govori o velikoj potrebi i problemu savremenog čoveka, o onom osećaju koji svi mi ponekad imamo: da je naš krevet prevelik za jednu osobu. O potrebi da neko diše pored nas, da nas greje. O ljudskim distancama, usamljenosti i socijalnim teškoćama 21. veka.

Poznanstvo ove dve umetnice datira iz studentskih dana u Beogradu, a ovo je njihov prvi zajednički projekat koji su pripremile u želji da skrenu pažnju na to da čovek novog vremena dolazi do stadijuma nevidljivosti i gubljenja vrednosti, gde se ističu predrasude i stereotipi o međuljudskim odnosima, pre svega muško-ženskim iskustvima.

– Ideju smo dobile kroz mnogobrojne telefonske, prekookeanske razgovore proteklih šest meseci, dok je Marina  bila u Torontu, a ja u Beogradu. Dopisivale smo se svakodnevno i prepričavale jedna drugoj šta nam se dešavalo – rekla je Ivana Kekić uoči otvaranja ove izložbe.

Slike Marine Stojković, koje su deo njenog master rada pod nazivom „Otvori vrata da postojim”, aludiraju na snove. Snove u smislu transcendentalnog iskustva, kroz koje nesvesno prolazimo svake noći, kojih se često ne sećamo ujutru ili odaberemo da ih zaboravimo. Naslikana vrata, koja je potrebno otvoriti i istražiti, mesto gde su snovi pod ključem. Snovi koji su tu da nas upozore, zaštite, nasmeju, uplaše i ohrabre.

Skulpture i instalacije Ivane Kekić pripadaju ličnim i kreativnim istraživanjima nastalim protekle dve godine. Kroz svoje skulpture sugeriše fizički san, odnosno prisutnost i odsutnost tela tokom spavanja. Telo kao medijum ka daljem, višem iskustvu i spoznaji. Motivi poput suvog cveća često stavljaju akcenat na prirodu i njene procese transformacije, koji su prisutni i zabeleženi u ljudskoj podsvesti. Priroda nije samo primarni izvor inspiracije, ona skreće pažnju na svoj uticaj i njegovo razumevanje.

Marina Stojković je rođena 1992. u Beogradu. Osnovne akademske studije završila je na univerzitetu OCAD u Torontu, Kanada. Master studije završila je 2017. na Odseku slikarstva na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu. Njen opus se sastoji od slika i instalacija, kombinovanih materijala. Živi i stvara na relaciji Beograd–Toronto.

Ivana Kekić je rođena 1994. u Skoplju, ali je veći deo života provela u Beogradu. Diplomirala je vajarstvo na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu 2017. godine. Bavi se pretežno skulpturom u kamenu, ali i u drugim materijalima, kao i instalacijom i slikom. Živi i stvara u Beogradu.

 

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja