Отворена изложба слика и скулптура „Био је кревет”

12/05/2018

У сарадњи КЦНС-а, у суботу 12. маја у дворцу Еђшег, отворена је изложба слика и скулптура Марине Стојковић и Иване Кекић која ће трајати до недеље 20. маја.

Назив изложбе „Био је кревет” говори о великој потреби и проблему савременог човека, о оном осећају који сви ми понекад имамо: да је наш кревет превелик за једну особу. О потреби да неко дише поред нас, да нас греје. О људским дистанцама, усамљености и социјалним тешкоћама 21. века.

Познанство ове две уметнице датира из студентских дана у Београду, а ово је њихов први заједнички пројекат који су припремиле у жељи да скрену пажњу на то да човек новог времена долази до стадијума невидљивости и губљења вредности, где се истичу предрасуде и стереотипи о међуљудским односима, пре свега мушко-женским искуствима.

– Идеју смо добиле кроз многобројне телефонске, прекоокеанске разговоре протеклих шест месеци, док је Марина  била у Торонту, а ја у Београду. Дописивале смо се свакодневно и препричавале једна другој шта нам се дешавало – рекла је Ивана Кекић уочи отварања ове изложбе.

Слике Марине Стојковић, које су део њеног мастер рада под називом „Отвори врата да постојим”, алудирају на снове. Снове у смислу трансценденталног искуства, кроз које несвесно пролазимо сваке ноћи, којих се често не сећамо ујутру или одаберемо да их заборавимо. Насликана врата, која је потребно отворити и истражити, место где су снови под кључем. Снови који су ту да нас упозоре, заштите, насмеју, уплаше и охрабре.

Скулптуре и инсталације Иване Кекић припадају личним и креативним истраживањима насталим протекле две године. Кроз своје скулптуре сугерише физички сан, односно присутност и одсутност тела током спавања. Тело као медијум ка даљем, вишем искуству и спознаји. Мотиви попут сувог цвећа често стављају акценат на природу и њене процесе трансформације, који су присутни и забележени у људској подсвести. Природа није само примарни извор инспирације, она скреће пажњу на свој утицај и његово разумевање.

Марина Стојковић је рођена 1992. у Београду. Основне академске студије завршила је на универзитету OCAD у Торонту, Канада. Мастер студије завршила је 2017. на Одсеку сликарства на Факултету ликовних уметности у Београду. Њен опус се састоји од слика и инсталација, комбинованих материјала. Живи и ствара на релацији Београд–Торонто.

Ивана Кекић је рођена 1994. у Скопљу, али је већи део живота провела у Београду. Дипломирала је вајарство на Факултету ликовних уметности у Београду 2017. године. Бави се претежно скулптуром у камену, али и у другим материјалима, као и инсталацијом и сликом. Живи и ствара у Београду.

 

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања