Отворена изложба слика Ђорђа Ковачева

19/03/2018

Изложба слика Ђорђа Ковачева под називом „Инспирисано рунама”, отворена је у понедељак 19. марта у Ликовном салону Културног центра Новог Сада и трајаће до уторка 10. априла.

У присуству великог броја поштовалаца његове уметности, академски сликар и мултимедијални уметник Ђорђе Ковачев подсетио је на неколико детаља из своје биографије – радио је као конзерватор на Лепенском виру и на Велесници као цртач где је за потребе музеја бележио разне артефакте. То се полако таложило у његовој подсвести.

Потом је уметник објаснио да ова изложба, коју сачињава девет слика, представља неку врсту дисконтинуитета у односу на оно што је до сада радио. Дошао је, наиме, до спознаје да свет архетипских симбола носи одређену поруку.

– Радећи ове слике, руне, које такође имају архетипске симболе, дошао сам до закључка да су ми сви ти знакови вишак. Избацио сам их и оставио да слика делује структуром, колоритом и композицијом – објаснио је уметник генезу својих изложених  слика.

Историчар уметности и ликовни критичар Сава Степанов оценио је да је Ковачев веома специфичан уметник који је своје стваралаштво започео пре више од пола века и који све време континуирано ради. Цео свој уметнички век, међутим, провео је даље од уметничких центара.

– Одајем му због тога велико признање, јер је све то време у Чуругу, а једно време и у Кнежевцу, успевао да одржава „кондицију” и да изнедри слике које су достојне актуелног тренутка у којем је то сликарство настало. За тако нешто потребна је велика интелектуална снага и огромна преданост –рекао је Степанов и прогласио изложбу отвореном.

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања