Otvorena izložba skica, crteža i studija umetnika Igora Vasiljeva

21/10/2019

U organizaciji beogradske Fondacije Plavo i Kulturnog centra Novog Sada, u ponedeljak 21. oktobra u Likovnom salonu KCNS, otvorena je izložba skica, crteža i studija umetnika Igora Vasiljeva koja će trajati do nedelje, 3. novembra. U ime KCNS, izložbi je prisustvovala Sunčica Marković, pomoćnik direktora ove ustanove.

Autor postavke, istoričar umetnosti Biljana Jotić, opredelila se za više od 100 dela nastalih u periodu od 1948. do 1954. godine koja pružaju izvanredan uvid u likovna istraživanja, emotivna stanja i umetnički izraz Vasiljeva. Sva dela su za ovu priliku pozajmljena iz Zbirke Natalije i Đorđa Ristovića.

– Razlog odabira njegovih radova baš u tom periodu, od 1948. do 1954. godine, jeste njegov jako kratak život. Stvarao je samo šest godina – kazala je Jotićeva.

Zatim je dodala da je Vasiljev 1948. upisao Akademiju likovnih umetnosti u Beogradu. Bio je sin jedinac ruskih emigranata, arhitekte Alekseja i slikarke Valentine. Sledeće godine je desetak meseci proveo u zatvoru kao politički zatvorenik, a onda se vratio studijama. Međutim, nakon dobijanja neprelazne ocene iz slikarstva, napustio je Akademiju i 1952. upisao istoriju umetnosti na Filozofskom fakultetu. Iste godine kada je postao najmlađi član ULUS-a, 1953, priredio je prvu samostalnu izložbu. Godine 1954. tragično i pod nerazjašnjenim okolnostima nastradao je u vožnji vozom.

Jedan deo postavke u KCNS, koja se sastoji od 46 crteža i skica, čine crteži nastali u zatvoru u kome je Vasiljev 1950. bio pritvoren. Veliki deo njegovih crteža nisu poznati javnosti zato što su ostali u samom zatvoru.

 

– Vasiljev je bio potpuno atipičan i skroz specifičan umetnik. Ono što ja izdvajam kao specifičnost jeste ta neposrednost, sirova energija, odnosno sirova emocija i beleženje nesvakidašnjih trenutaka… Za razliku od svakodnevice i mediokriteta, on je išao iza toga, posmatrao je pojedinačno ljude, pojedinačno duše tih ljudi – rekla je Jotićeva.

Posle otvaranja izložbe, novosadska publika je u bioskopskoj sali KCNS imala priliku da premijerno pogleda dokumentarni film „Lavirinti Igora Vasiljeva” autora Andrije Dimitrijevića, Miroslava Bate Petrovića i scenaristkinje Sanje Domazet.

Film u 105 minuta sažima životni put Igora Vasiljeva i kroz učešće mnogih protagonista baca novo svetlo na delo ovog izuzetnog i značajnog majstora likovne umetnosti druge polovine 20. veka u srpskom slikarstvu. U filmu učestvuju članovi porodice i prijatelji Igora Vaciljeva, ali i eminenetni istoričari umetnosti.

 

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja