Отворена изложба скица, цртежа и студија уметника Игора Васиљева

21/10/2019

У организацији београдске Фондације Плаво и Културног центра Новог Сада, у понедељак 21. октобра у Ликовном салону КЦНС, отворена је изложба скица, цртежа и студија уметника Игора Васиљева која ће трајати до недеље, 3. новембра. У име КЦНС, изложби је присуствовала Сунчица Марковић, помоћник директора ове установе.

Аутор поставке, историчар уметности Биљана Јотић, определила се за више од 100 дела насталих у периоду од 1948. до 1954. године која пружају изванредан увид у ликовна истраживања, емотивна стања и уметнички израз Васиљева. Сва дела су за ову прилику позајмљена из Збирке Наталије и Ђорђа Ристовића.

– Разлог одабира његових радова баш у том периоду, од 1948. до 1954. године, јесте његов јако кратак живот. Стварао је само шест година – казала је Јотићева.

Затим је додала да је Васиљев 1948. уписао Академију ликовних уметности у Београду. Био је син јединац руских емиграната, архитекте Алексеја и сликарке Валентине. Следеће године је десетак месеци провео у затвору као политички затвореник, а онда се вратио студијама. Међутим, након добијања непрелазне оцене из сликарства, напустио је Академију и 1952. уписао историју уметности на Филозофском факултету. Исте године када је постао најмлађи члан УЛУС-а, 1953, приредио је прву самосталну изложбу. Године 1954. трагично и под неразјашњеним околностима настрадао је у вожњи возом.

Један део поставке у КЦНС, која се састоји од 46 цртежа и скица, чине цртежи настали у затвору у коме је Васиљев 1950. био притворен. Велики део његових цртежа нису познати јавности зато што су остали у самом затвору.

 

– Васиљев је био потпуно атипичан и скроз специфичан уметник. Оно што ја издвајам као специфичност јесте та непосредност, сирова енергија, односно сирова емоција и бележење несвакидашњих тренутака… За разлику од свакодневице и медиокритета, он је ишао иза тога, посматрао је појединачно људе, појединачно душе тих људи – рекла је Јотићева.

После отварања изложбе, новосадска публика је у биоскопској сали КЦНС имала прилику да премијерно погледа документарни филм „Лавиринти Игора Васиљева” аутора Андрије Димитријевића, Мирослава Бате Петровића и сценаристкиње Сање Домазет.

Филм у 105 минута сажима животни пут Игора Васиљева и кроз учешће многих протагониста баца ново светло на дело овог изузетног и значајног мајстора ликовне уметности друге половине 20. века у српском сликарству. У филму учествују чланови породице и пријатељи Игора Ваcиљева, али и еминенетни историчари уметности.

 

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања