Oтворена изложба „Сећање на др Игњата Павласа“

23/01/2019

У оквиру обележавања 77. годишњице злогласне Новосадске рације, у Ликовном салону Културног центра Новог Сада, у понедељак, 21. јануара отворена је изложба „Сећање на др Игњата Павласа“ која ће трајати до 27. јануара. Ова поставка део је програма „Ледена тишина“  којим КЦНС негује културу сећања на овај трагични догађај из прошлости Новог Сада.

 

Изложба, која садржи 16 плаката, посвећена је Игњату Павласу (Горњи Михољац, 18. јун 1886. – Нови Сад, 23. јануар 1942), адвокату, културном и политичком раднику, који је страдао у Новосадској рацији.

– Кроз изложбу су представљени ретроспектива живота Игњата Павласа и његов допринос у присаједињењу Војводине. У то време, у његовој адвокатској канцеларији састајали су се виђенији људи у Новом Саду и договарана је процедура присаједињења – објаснио је Александар Ружичић, графички дизајнер и аутор изложбе, додавши да је велики део грађе за ову поставку преузет из Архива Војводине, Града Новог Сада и Музеја Војводине.

Као посланик, Павлас је председавао 25. новембра 1918. Великом народном скупштином у Новом Саду на којој је проглашено отцепљење од Угарске и присаједињење Краљевини Србији. Такође, Велики народни савет га је 27. новембра изабрао за народног повереника за унутрашње послове.

Игњат Павлас је убијен заједно са супругом Олгом 23. јануара 1942. у рацији мађарских фашиста у Новом Саду, а тела су им бачена под лед у Дунав.

Почевши од понедељка, 21. јануара, па до петка, 25. јануара, сваког дана у подне у КЦНС биће кроз изложбу уприличено стручно вођење за ученике новосадских средњих школа.

 

 

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања