Отворена изложба радова Дортмундске групе

24/09/2018

Изложба радова на папиру Дортмундске групе отворена је у понедељак, 24. септембра, у Клубу „Трибина младих” Културног центра Новог Сада. О дугогодишњој сарадњи Новог Сада и Дортмунда говорили су Маја Ердељанин, уредница програма Малог ликовног салона у КЦНС, и Александар Пол, председник Удружења из Дортмунда. Изложбу, у присуству помоћника директора КЦНС Миљане Козаров, отворио је Далибор Рожић, члан Градског већа за културу.

– Уметничко удружење у Дортмунду постоји већ 62 године,   наслања се на традицију једног претходног удружења које је основано 1920, али је свој рад завршило током доласка нациста. После Другог светског рата, уметници су поново успели да се окупе и данас у удружењу има 23 члана. Од те групе, вечерас имамо прилику да видимо радове на папиру петнаесторо уметника – казала је Ердељанин.

У име гостујућих уметника, новосадској публици обратио се Александар Пол и пренео поздраве дортмунског градоначелника. Он је казао да се радује чињеници да је Нови Сад европска престоница културе 2021. године.

Члан Градског већа за културу Далибор Рожић истакао је задовољство што је Нови Сад угостио удружење уметника из Немачке које је већ зашло у седму деценију постојања.

– Сарадња Новог Сада и Дортмунда траје деценијама и посебно радује да се већина активности догодила у области културе. Размена уметника карактерише ту сарадњу и добро је да уметници имају прилику да размењују искуства, јер то рађа нове вредности на задовољство обе средине – казао је Рожић и поменуо и традиционалну Летњу џез академију која се такође реализује у сарадњи са Дортмундом.

Изложба радова на папиру у КЦНС трајаће до суботе, 6. октобра. Реч је о 40-ак радова чији су аутори: Jan Bormann, Maria Teresa Crawford Cabral, Mariana González Alberti, Sabine Held, Gudrun Kattke, Silvia Liebig, Dina Nur, Michael Odenwaeller, Monika Pfeifer, Alexander Pohl, Christian Psyk, Erika A. Schäfer, Wolfgang Schmidt, Roul Schneider и Claudia Terlunen.

     Нови Сад и Дортмунд су градови побратими који већ годинама сарађују на плану размене културних садржаја. У сусрет Европској престоници културе – Нови Сад 2021, представници ова два града интензивирају планове и припреме програма даље културне сарадње.

 

 

 

 

 

 

 

 

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања