Отворена изложба поводом десетогодишњице Ликовне колоније „Херцег-Нови-Сад“

25/05/2022

Изложба поводом десет година постојања Ликовне колоније „Херцег-Нови-Сад“, коју организују Културни центар Новог Сада и Привредна комора Војводине, свечано је отворена у клубу „Трибина младих“ Културног центра Новог Сада и моћи ће да се погледа до 2. јуна. Присутне је у име КЦНС поздравила помоћница директора Сунчица Марковић, која је уједно и селекторка колоније. Селекцију радова са колоније, уз Сунчицу Марковић, приредила је и Гордана Авдић. Она је истакла да су уметници који су током десет година били учесници колоније оставили значајан фундус, како у Новом Саду, тако и у Херцег Новом. У име Привредне коморе Војводине публици се обратио Јован Вујичић, генерални секретар Коморе, нагласивши да су учесници колоније својим сликарским даром оставили у историји вечити траг на једно лепо време које ће трајно остати убележено у сликама које су настале на колонији. У музичком делу програма наступила је обоисткиња Ања Антић уз клавирску пратњу проф. Душка Швоње. Радови учесника колоније постављени су у клубу „Трибина младих“ и у Ликовном салону КЦНС.

Сунчица Марковић је истакла да је веома радује успешна десетогодишња сарадња с Комором. Сарадња која је окупила велики број уметника из Србије, региона и Европе, показала је да заједнички рад између привредног и уметничког сектора може бити изузетно плодоносан.

Колонија „Херцег-Нови-Сад“ од свог настајања 2012. године окупила је 82 уметничка ствараоца ‒ сликара, вајара, мозаичара и керамичара из земље и иностранства. Колонију су досад похађали уметници из Црне Горе, Србије, Босне и Херцеговине, Словеније, Мађарске, Немачке, Румуније, Турске и Пољске, а у оквиру колоније је остварена и значајна сарадња с Академијом уметности из Новог Сада и Факултетом умјетности са Цетиња.

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања