Отворена изложба “Пола миленијума Которског карневала”

20/05/2018

Трећег и последњег дана манифестације „Дани Котора у Новом Саду“, у недељу, 20. маја 2018. године, у клубу “Трибина младих” Културног центра Новог Сада, отворена је изложба фотографија “Пола миленијума Которског зимског карневала”.

На изложби је представљено 28 фотографија и портрета разних генерација уметника. Најстарија слика потиче из 1961. године, а поставка обухвата и оне настале фебруара ове године, током последњег карневала.

Госте из Котора и новосадску публику, у име домаћина, поздравила је Миљана Козаров, помоћник директора Културног центра Новог Сада. Она је подсетила да је ових дана потписан споразум о сарадњи између КЦНС-a и которског КЦ-а „Никола Ђурковић“, те да је ово само једна од манифестација које ће две установе убудуће заједнички организовати.

Говорећи о манифестацији посвећеној зимском фестивалу који ове године бележи пет векова постојања, директорка КЦ-а из Котора, Марија Бернард, казала је да је та манифестација уткана у менталитет града Котора и његових житеља.

 

– Културни центар „Никола Ђурковић“ покренуо је ове  године иницијативу да се Которски зимски фестивал прогласи нематеријалним културним добром. Верујемо да ће надлежне институције препознати значај овог фестивала и да ћемо добити позитиван одговор – рекла је директорка которског Културног центра и прогласила изложбу отвореном.

Објашњавајући историјат фестивала, Душан Давидовић, председник Савета Културног центра “Никола Ђурковић” рекао је да ова манифестација потиче из средњег века, а наслоњена је на стари обичај паљења пролетњих ватри у очекивању духовног прочишћења и уочи испраћаја зиме,а уочи васкршњег поста.

Руководилац Градске библиотеке и читаонице у Котору, Марија Старчевић, захвалила се Културном центру Новог Сада на прилици да представе фестивал у Новом Саду и осврнула се на хумористичко-сатирични лист „Карампана“, који током зимских карневалских свечаности у Котору излази још од давне 1926. године.

 

 

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања