Oтворена изложба плаката “Заборављени визионар”

24/01/2018

У оквиру програма Ледена тишина у организацији Културног центра Новог Сада и у сарадњи са Библиотеком Матице српске и Exlibris друштвом Војводинеа поводом обележавања 76 година од Новосадске рације, у Ликовном салону приређена је изложба плаката под називом “Заборављени визионар”.

Изложба посвећена графичару, сликару и писцу Миленку Д. Ђурићу, аутора Олгице Стефановић и Војислава Радовановића, отворена је у уторак 23. јануара. Присутнима се обратила Олгица Стефановић из Друштва Екслибриса Војводине, док је изложбу отворила помоћник директора КЦНС-а Сунчица Марковић.

Поздрављајући присутне у име Културног центра Новог Сада, Сунчица Марковић је подсетила да манифестацију Ледена тишина КЦНС организује већ шесту годину заредом, примарно се бавећи сећањем на жртве рације, али и темама Холокауста, као и уметницима и ствараоцима трагично страдалим током Другог светског рата. Један од страдалника је и Миленко Д. Ђурић, српски сликар и графичар кога је, на жалост, заборавила и његова струка.

Коауторка изложбе, Олгица Стефановић, захвалила се друштву Екслибриса Војводине и Душану Салатићу на истраживачком раду и приватној колекцији Ђурићевих радова. Публика КЦНС-а има, наиме, прилику да види Ђурићеве оригиналне дрворезе, неколико књига, мапа и разгледница. Изложба у КЦНС-у биће отворена до 28. јануара.

Подсетимо: Миленко Д. Ђурић, српски графичар, сликар и стручни писац, рођен је у Земуну 29. јула 1894. године. Интересовање за сликарство добио је кроз рад Стеве Тодоровића, историјског и црквеног сликара, док је израђивао слике за цркву у Товарнику. После завршене основне школе у Товарнику, уписује гимназију у Сремским Карловцима, а потом Обртну школу у Загребу од 1906. до 1910. године. Студирао је на Умјетничкој школи у Загребу од 1910. до 1914. године и на Краљевској академији у Прагу уз подршку општине Петроварадин.

У графичким техникама и акварелу урадио је неколико циклуса у реалистичком маниру са истанчаним запажањима и уравнотеженим компоновањем. Радио је библијске мотиве, пејзаже, ведуте старог Загреба и Рима. За православне цркве је сликао иконе, фреске и ликове владара.

У периоду од 1920. до 1924. године пропутовао је Немачку, Италију и Чешку. Оснивач је првог друштва графичара Колегиј југословенских умјетника – графичара. Писао је студије о графичкој уметности.

Писао је песме, текстове из историје уметности, културне историје, о хрватским, српским, чешким и словачким уметницима, као и књиге о графичким и сликарским техникама и технологијама. Како се наводи у књизи Илије Мамузића “Захаријe Орфелин – стваратељ и страдатељ”, Миленка Ђурића су убиле усташе у јануару 1945. године.

 

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања