Отворена изложба „Никола Тесла – у свом и нашем времену“

07/05/2019

У сарадњи Музеја Николе Тесле из Београда и Културног центра Новог Сада, у уторак 7. маја у клубу „Трибина младих“ КЦНС-а, отворена је изложба „Никола Тесла – у свом и нашем времену“. Отварању поставке, која се може погледати до понедељка 13. маја, присуствовали су: Милош Вучевић, градоначелник Новог Сада, Далибор Рожић, члан Градског већа за културу, Ивона Јевтић, директорка Музеја Николе Тесле, и Бојан Панаотовић, директор КЦНС-а.

Изложба приказује живот и дело једног од највећих научника на свету, са посебним освртом на порекло и историјат породице и проналаске Николе Тесле (Смиљан, 1856 – Њујорк, 1943).

Многим окупљеним Новосађанима, међу којима су били и основци и средњошколци новосадских школа, најпре се обратио директор КЦНС-а Бојан Панаотовић рекавши да се богатство једног народа не мери само златним полугама, девизним резервама и бруто друштвеним производом, него и нечим много важнијим – културним, научним и идентитетским благом.

– Не својатајмо Теслу искључиво по српском националном кључу, јер велики научници, уметници и ствараоци нису само део баштине сопственог народа већ читавог човечанства – рекао је Панаотовић.

Директор КЦНС-а је, затим, подсетио на недавно писмо француских интелектуалаца који су у молби својој влади да повуче признање независности Косова и Метохије навели да српски манастири на Космету нису само српско него и европско и светско богатство.

– Тако је и са Теслом: поносни смо и служи нам на част што је изникао из нашег народа, али исто тако знамо да припада и Европи и свету – закључио је Панаотовић.

Директорка Музеја Николе Тесле Ивона Јевтић истакла је задовољство јер је њен седмочлани сараднички тим успео да „направи магију“ о Тесли, човеку који је задужио читаво човечанство.

– Тесла је посебан, јер све што је радио, радио је искључиво за добробит човечанства, што је лепа порука, првенствено младим људима, да све што раде, раде за добробит својих ближњих и целог света – рекла је директорка Јевтић и захвалила на гостопримству КЦНС-у и градоначелнику Вучевићу, којем је поклонила књигу о Тесли.

Пошто је подсетио да Тесла никада није боравио у Новом Саду, али је захваљујући овој изложби „у свом граду“, градоначелник Милош Вучевић навео је неколико историјских података који повезују великог научника и Новосађане.

– Године 1918. Нови Сад је једну улицу назвао Теслиним именом, а 1936. године, на Теслин 80. рођендан, градски оци су га прогласили почасним грађанином Новог Сада. Затим, 1956. прва новосадска школа добија име по Тесли, а 1992. године и једна месна заједница названа је по њему. Суштина је да је Тесла ванвременска личност коју ни после толико година не можемо да схватимо и да разумемо све што је урадио и створио – казао је Вучевић и прогласио изложбу отвореном.

На отварању изложбе посетиоцима је била доступна и ВР опрема са апликацијама помоћу којих су могли да виде две Теслине најпознатије лабораторије кроз свет виртуелне реалности. Владимир Перић, кустос Музеја Николе Тесле, провео је кроз изложбу својим стручним тумачењем.

 

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања