Отворена изложба „Невидљива нит“ уметнице Гордане Брелих

13/07/2017

Изложба „Невидљива нит“ Гордане Брелих, уметнице српског порекла која живи и ствара у Канади, свечано је отворена у среду, 12. јула у Клубу „Трибина младих“ Културног центра Новог Сада. Ова поставка, која је плод сарадње КЦНС-а и aмбасаде Канаде у Београду, трајаће до 25. јула 2017. године.

У име домаћина, присутне је поздравила Сунчица Марковић, заменица директора КЦНС-a, која је подсетила да је ово друга изложба у последњих годину дана коју заједнички организују КЦНС и канадска амбасада. Марковићева је, потом, представила уметницу чији радови, у релативно младој техници „Фибре Арт“, својом оригиналношћу побуђују велику пажњу.

Брелихова се захвалила Културном центру који јој је пружио прилику да Новосађанима покаже своју уметност.

–  Ово је моја друга самостална изложба у Србији. Прва је била прошле године у Етнографском музеју у Београду. „Фибре Арт“ је млада техника која се развила у последњих десетак година, а до тада је постојала традиционална техника пачворк (спајање троуглова, квадрата, штепова и прекривача).

Ова техника, објаснила је даље Брелихова, спаја различите материјале попут тканине, конца, метала и дрвета у једну целину, односно колаж. Њени радови извиру из три врсте инспирације – личних осећања, емоција везаних за мајку ове уметнице и из носталгије за својом земљом.

–  Захваљујући овој техници, исказала сам се као уметник. Студирала сам моду и костим на Факултету примењених уметности у Београду. Модом сам се бавила десетак година да бих после почела да експериментишем са овом техником која ме је одвела у подручје где се осећам срећном и задовољном – открила је уметница.

Његова  екселенција, амбасадор Канаде у Србији, Филип Пинингтон, најпре се захвалио КЦНС-у на партнерству, а затим додао да је ова изложба уприличена поводом јубилеја 150 година постојања Канаде.

– Поносни смо на то што је део обележавања нашег националног јубилеја и ова изложба Гордане Брелих, једне од заиста веома посебних Канађана српског порекла. Гордана је вишеструко награђивана уметница, а њени радови су били излагани у многим деловима Канаде, Енглеске, Француске, Италије, а сада у Србији – рекао је амбасадор Пинингтон.

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања