Otvorena izložba „Nestali u Holokaustu – Zemun –Svaka slika priča priču“

21/01/2016

U okviru programa „Ledena tišina“, na Tribini mladih Kulturnog centra Novog Sada, otvorena je druga po redu izložba „Nestali u Holokaustu – Zemun – Svaka slika priča priču“, autora Nenada Fogela, koji je predsednik Jevrejske opštine Zemun. Postavkom, koja je otvorena do 1. februara, obeležava se sećanje na žrtve Novosadske racije i stradanje Jevreja na teritoriji Vojvodine.

Uvodnu reč na otvaranju imala je koordinatorka novosadske Jevrejske opštine Edita Jankov, koja je pozdravila prisutne i zahvalila im se što su dolaskom odali počast žrtvama zločina koji su se dogodili pre više od 70 godina. Jankov je objasnila da je ovo samo još jedna prilika da se setimo onih koji su nevini stradali u vreme bezumnih ideologija.

– Ovi ljudi nisu bili samo brojevi i zapisana imena u registru žrtava. Oni su bili lojalni građani, stanovnici ove države – rekla je Edita Jankov. Ona je dodala da je „Ledena tišina“ vrlo značajan program, jer se kroz događaje u okviru njega, neguje kultura sećanja i edukuju se mladi građani.

Član gradskog veća zadužen za kulturu Vanja Vučenović, izrazio je veliku  čast i zadovoljstvo što ima priliku da prisustvuje tako značajnoj izložbi.

-Grad Novi Sad na dostojanstven način odaje počast jevrejskim, srpskim i svim drugim žrtvama. Ovo je još jedan program kojim  naš grad neguje kulturu sećanja i čuva od zaborava zločine i žrtve. Novi Sad i njegova lokalna samouprava pokazuju odgovornost i svest kada je reč o ovakvim događaji. Nezaboravljanjem možemo da planiramo našu budućnost, zaključio je Vučenović.

Direktor Kulturnog centra Novog Sada Bojan Panaotović smatra da je kulura sećanja prvi i ključni korak ka tome da se zverski zločini kao što je Novosadska racija nikada više ne dogode.

– Treba da učimo na primerima jevrejskih opština u Novom Sadu, u Zemunu i drugim mestima, treba da se brinemo o svakom pripadniku našeg naroda, i da se povezujemo sa našom jevrejskom braćom, ne samo po stradanju, već i po nizu kulturoloških segmenata. A plod jednog takvog povezivanja jeste ova izložba i ceo program „Ledena tišina“.

Panaotović smatra da bi ovu izložbu trebalo da posete, pre svega, mladi sugrađani, kako bi naučili nešto više o prošlosti, o istoriji svog naroda i drugih naroda koji žive na ovom području. Kulturni Centar Novog Sada će kao ustanova uvek rado izaći u susret i pomoći u realzaciji događaja ovakvog karaktera, objasnio je on.

Autor izložbe i predsednik Jevrejske opštine u Zemunu, Nenad Fogel, zahvaio se Kulturnom centru Novog Sada i svima koji su pomogli realizaciju postavke. On se osvrnuo na stradanje Jevreja u celoj Evropi, a posebno na zločine na području današnje Srbije, koji su obeležili dalji razvoj civilizacije i upozorio da, ako ovakvim programima ne budemo  čuvali od zaborava zločine koji su se desili, oni se lako mogu ponoviti.

Foto: Milica Stojanac

-Već duži niz godina Jevrejska opština Zemun, objavljivanjem knjiga i postavljanjem ovakvih izložbi, čuva od zaborava istoriju i tužnu prošlost svog naroda, bavi se prvim podacima od doseljavanja Jevreja na ovo područje pa sve do danas. U ime cele jevrejske zajednice u Srbiji zahvaljujem se Kulturnom centru Novog Sada, direktoru Bojanu Panaotoviću i pomoćnici direktora Sunčici Marković i svim građanima koji su dali svoju podršku.

Završnu reč na otvaranju imao je član Upravnog odbora Terafominga  Aleksandar Nećak.

– Cilj izložbe je da osvetli tamni deo istorije, ne samo Zemuna, već svih mesta gde su stradali nevini ljudi, ali i da doprinese da ne zaboravimo taj najgori društveni talog – zločince. Imamo odgovornost da ne dozvolimo da nam se zlo ikada ponovi, i da se svakog dana zapitamo šta smo uradili da nam se loše stvari ne dogode.

Otvaranje izložbe upotpunjeno je nežnim i setnim notama harfe, koju je svirala profesorka Mina Momčilović. Posetioci su imali priliku da pogledaju autentične fotografije zemunskih Jevreja.

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja