Отворена изложба „Нестали у Холокаусту – Земун –Свака слика прича причу“

21/01/2016

У оквиру програма „Ледена тишина“, на Трибини младих Културног центра Новог Сада, отворена је друга по реду изложба „Нестали у Холокаусту – Земун – Свака слика прича причу“, аутора Ненада Фогела, који је председник Јеврејске општине Земун. Поставком, која је отворена до 1. фебруара, обележава се сећање на жртве Новосадске рације и страдање Јевреја на територији Војводине.

Уводну реч на отварању имала је координаторка новосадске Јеврејске општине Едита Јанков, која је поздравила присутне и захвалила им се што су доласком одали почаст жртвама злочина који су се догодили пре више од 70 година. Јанков је објаснила да је ово само још једна прилика да се сетимо оних који су невини страдали у време безумних идеологија.

– Ови људи нису били само бројеви и записана имена у регистру жртава. Они су били лојални грађани, становници ове државе – рекла је Едита Јанков. Она је додала да је „Ледена тишина“ врло значајан програм, јер се кроз догађаје у оквиру њега, негује култура сећања и едукују се млади грађани.

Члан градског већа задужен за културу Вања Вученовић, изразио је велику  част и задовољство што има прилику да присуствује тако значајној изложби.

-Град Нови Сад на достојанствен начин одаје почаст јеврејским, српским и свим другим жртвама. Ово је још један програм којим  наш град негује културу сећања и чува од заборава злочине и жртве. Нови Сад и његова локална самоуправа показују одговорност и свест када је реч о оваквим догађаји. Незаборављањем можемо да планирамо нашу будућност, закључио је Вученовић.

Директор Културног центра Новог Сада Бојан Панаотовић сматра да је кулура сећања први и кључни корак ка томе да се зверски злочини као што је Новосадска рација никада више не догоде.

– Треба да учимо на примерима јеврејских општина у Новом Саду, у Земуну и другим местима, треба да се бринемо о сваком припаднику нашег народа, и да се повезујемо са нашом јеврејском браћом, не само по страдању, већ и по низу културолошких сегмената. А плод једног таквог повезивања јесте ова изложба и цео програм „Ледена тишина“.

Панаотовић сматра да би ову изложбу требало да посете, пре свега, млади суграђани, како би научили нешто више о прошлости, о историји свог народа и других народа који живе на овом подручју. Културни Центар Новог Сада ће као установа увек радо изаћи у сусрет и помоћи у реалзацији догађаја оваквог карактера, објаснио је он.

Аутор изложбе и председник Јеврејске општине у Земуну, Ненад Фогел, захваио се Културном центру Новог Сада и свима који су помогли реализацију поставке. Он се осврнуо на страдање Јевреја у целој Европи, а посебно на злочине на подручју данашње Србије, који су обележили даљи развој цивилизације и упозорио да, ако оваквим програмима не будемо  чували од заборава злочине који су се десили, они се лако могу поновити.

Фото: Милица Стојанац

-Већ дужи низ година Јеврејска општина Земун, објављивањем књига и постављањем оваквих изложби, чува од заборава историју и тужну прошлост свог народа, бави се првим подацима од досељавања Јевреја на ово подручје па све до данас. У име целе јеврејске заједнице у Србији захваљујем се Културном центру Новог Сада, директору Бојану Панаотовићу и помоћници директора Сунчици Марковић и свим грађанима који су дали своју подршку.

Завршну реч на отварању имао је члан Управног одбора Терафоминга  Александар Нећак.

– Циљ изложбе је да осветли тамни део историје, не само Земуна, већ свих места где су страдали невини људи, али и да допринесе да не заборавимо тај најгори друштвени талог – злочинце. Имамо одговорност да не дозволимо да нам се зло икада понови, и да се сваког дана запитамо шта смо урадили да нам се лоше ствари не догоде.

Отварање изложбе употпуњено је нежним и сетним нотама харфе, коју је свирала професорка Мина Момчиловић. Посетиоци су имали прилику да погледају аутентичне фотографије земунских Јевреја.

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања