Отворена изложба „Крув од новог жита” на Трибини младих Културног центра Новог Сада

17/08/2023

После уводне нумере коју је извела солисткиња Тамара Бабић, многобројну публику поздравио је Мирко Бајић, председник Новосадског Буњевачког културног центра и изразио велику захвалност што се и ове године обележава дан Дужијанце, дан Буњевачке националне заједнице који у фокус ставља крув – хлеб направљен од брашна новог жита.

Господин Бајић посебно се захвалио присутном Драгану Алексићу, заменику начелника Градске управе за културу уз чију подршку њихово удружење успешно опстаје већ дужи низ година. Такође, председник Буњевачког културног центра се захваљује и Културном центру Новог Сада који је већ осму годину домаћин ове манифестације.

Следећа је публику поздравила Стела Буквић која је говорила о круву као симболу живота, о традицији и обичајима Буњевачке заједнице, начину припреме крува као и мукотрпном раду који му претходи.

Напослетку, публици се обратио Стипан Будинчевић, уметник који ствара од снопа пшенице. Пред нама се налази круна од пшенице, као и неколико уметничких слика које су израђене управо од ове житарице.

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања