Отворена изложба „Храмови, тврђаве и палате – 2000 година индијске архитектуре“ у Културном центру Новог Сада

18/09/2015

Поводом највећег националног празника Индије, Дана независности, који се ове године одржава 69. пут, на Трибини младих Културног центра Новог Сада свечано је отворена изложба под називом „Храмови, тврђаве и палате – 2000 година индијске архитектуре“. Изложбу је отворила њена екселенција амбасадорка Индије у Србији Нариндер Чаухан, а посетиоцима су се обратили и в.д. директора Културног центра Новог Сада Бојан Панаотовић и шеф кабинета градоначелника Новог Сада Александар Петровић.

Посетиоци ће у наредне две недеље имати прилику да виде документована славна достигнућа Индије из праисторијских времена, па све до краја првог миленијума нове ере, кроз њене храмове, тврђаве, палате и градове. Вршилац дужности директора КЦНС Бојан Панаотовић захвалио се амбасадорки на доласку, додавши да је то велика част за једну овакву институцију. – Порука коју Индија као земља шаље где год се преставља јесте да је ненасиље највиша дужност и највиша филозофија. Такву поруку треба прености, и зато ће Индија увек имати Србију као партнера у дипломатији али и као искреног пријатеља – рекао је Панаотовић.

Изложба приказује и величанственост индијског наслеђа, од прадавних времена па све до данас. Индија – пространа и древна земља, има дугу и непрекидну културну традицију која обухвата више од 2500 година. Ту своју величину у религији, многољудности и култури представила је и њена екселенција амбасадорка Индије у Србији, Нариндер Чаухан захваливши се на гостопримству као и на сарадњи која је подстакла у кратком периоду два догађаја који су представили културу њене земље. – Индију ћете упознати најбоље кроз њене грађевине. Грађани Србије треба да буду поносни на помоћ коју је упутила Индији онда, када је Индији помоћ била најпотребнија. Инстутут за ратарство и повртарство је учинио да Индија данас има своје институте који производе семена и тако привреда данас игра велику улогу у индијској економији. – рекла је Чаухан предложивши да се биста Махатма Гандија нађе и у Новом Саду.

У сарадњи са Амбасадом Индије и Индијским саветом за Културну сарадњу, Новосађани ће све до 25. Септембра имати прилику да изблиза погледају индијску архитектуру и науче нешто више о њој. Шеф кабинета градоначелника Александар Петровић истакао је да ће Град увек неговати пријатељство са Индијом. – Почаствовани смо доласком амбасадорке Индије, земље са којом Нови Сад и Србија годинама негују пријатељске односе. Наша земља није шеста по величини и друга по многољудности на свету али је пријатељски настројена и негује те односе са свим градовима побратимима уједно стварајући нове. Град Нови Сад је увек отворен за нове предлоге када је представљање културе у питању поготово ако је то овако богата и разноврсна као што је индијска. – рекао је Петровић додавши да је Нови Сад својим гостопримством и пријатељским односима које по свету има, озбиљан кандидат за кандидатуру да постане Европска престоница културе 2021. године.
Изложба „Храмови, тврђаве и палате – 2000 година индијске архитектуре“ представља својеврсни времплов који ће посетиоце превести кроз традицију Индије дужу од 2500.година и приближити њеној култури која спаја народе, вероисповести и језике генерација које заједно живе и стварају у овој земљи огромног срца.

Фото: Милица Стојанац

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања