Отворена изложба фотографија „Postcards from Paradise”

01/06/2018

У петак 1. јуна, у Ликовном салону Културног центра Новог Сада, отворена је изложба фотографија „Postcards from Paradise” (Разгледнице из раја) ауторке Душке Малешевић.

 Ову поставку, која садржи 21 фотографију забележену на Малти, отворили су: Милица Вукадиновић, представница Сектора за међународну сарадњу Фондације „Нови Сад 2021 – Европска престоница културе”, Калдон Мерћија, представник Фондације „Валета 2018” и менаџер Valetta Design Cluster-a, Миљана Козаров, помоћник директора Културног центра Новог Сада, и ауторка изложбе Душка Малешевић.

      У име домаћина Културног центра Новог Сада, присутне је поздравила помоћник директора КЦНС Миљана Козаров. Она је захвалила ауторки што је, вративши се после 23 године у свој родни град Нови Сад, одабрала да своју изложбу прикаже баш у Галерији КЦНС.

     – Да је нешто добро и да је квалитет прво се препознаје, зато даје и одјекује. То су препознали, пре свега, Културни центар Новог Сада, па онда и Фондација „Нови Сад 2021”. И Валета је то препознала и тако је настала сарадња, што значи да је квалитет дао сарадњу, а култура је одјекнула. Ми нисмо тренутно у Новом Саду, ми смо у Европи. Ова галерија путује – казала је Козаров.

 Представница Сектора за међународну сарадњу Фондације –„Нови Сад 2021 – Европска престоница културе” Милица Вукадиновић истакла је задовољство због присуства Калдона Мерћије, представника Фондације „Валета 2018”, јер је Валета, главни град Малте, овогодишњи носилац титуле Европска престоница културе.

– Изложба фотографија Душке Малешевић означава почетак сарадње Новог Сада и Валете – казала је Вукадиновић и додала да је Фондација остварила различите видове сарадње са око 30 градова – европских престоница културе или кандидата за ту титулу.

    Гост из Валете Калдон Мерћија изразио је задовољство поводом изложбе фотографија из његове домовине уз оптимизам да ће два града, Нови Сад и Валета, убудуће тесно сарађивати.

Ауторка Душка Малешевић, која је на Малту отишла давно, са пасошем некадашње државе СФРЈ, казала је да је та земља за њу фасцинантна. Њена изложба је својеврсна семиолошка студија која траје више од 20 година и има за циљ да окарактерише фолклористичке аспекте малтешког друштва.

Душка Малешевић је рођена у Новом Саду. Пре двадесет и три године је први пут отишла на Малту. Од тада је живела у Валети, Сиднеју и Риму, где је магистрирала психологију уметности на Универзитету Ла Сапијенца. Живи и ради у Валети и Берлину и бави се документарном, савременом, урбаном и минималном фотографијом.

Године 2016. објавила је књигу фотографија „Postcards from Paradise” која је први пут презентована публици у Риму, у Италији. Књига је исте године освојила награду „Honorable Mention” (International Photography Awards).

На Бијеналу у Венецији 2017. године три њене фотографије биле су део поглавља „Знакови” у каталогу Малтешког павиљона.

     Изложба се може погледати до 18. јуна 2018. године.

 

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања