Отворена изложба фотографија „Омаж – Амфилохије Радовић, личност и дело – Васкрс светиња“ аутора Зорана Јовановића Мачка

18/11/2020

 

Као омаж недавно преминулом митрополиту Амфилохију Радовићу вечерас је у клубу „Трибина младих“ Културног центра Новог Сада отворена изложба фотографија Зорана Јовановића Мачка. Поред Јовановића на отварању су говорили и Предраг Савић и Гојко Раичевић, аутори пропратних текстова штампаних у каталогу који прати изложбу. Посетиоце је у име Културног центра Новог Сада поздравила и помоћница директора Сунчица Марковић.

Стотину осам фотографија насталих током тридесет година Јовановићевог рада прате рад Патријаршије. Аутор их је сачувао у личној архиви, а за ову изложбу добио је благослов покојног митрополита Амфилохија.

„Када је Амфилохије Радовић дошао у Црну Гору деловало је да је пред њим немогућа мисија. То је била земља комунизма, огрезла у идеологију, али је митрополит успео захваљујући свом богословљу“, истакао је Предраг Савић. „Митрополит никада није желео да се истиче ни у чему. Увек је скромно инсистирао на једнакости с другима. Дао је све да се обнове и изграде храмови у Црној Гори“, додао је Савић.

„Захваљујући аутору Зорану Јовановићу данас сведочимо препороду и обнови црногорских светиња. Овај надахнути уметнички израз обавезује и Српску Атину и Српску Спарту. Митрополит Амфилохије је уцртао српски траг у вечности и данас је живљи него икада. Што је био његов глас, данас и довека је заклетва сваког од нас, а као завет који нам је за њим остао јесте обавеза да обновимо капелу на Ловћену“, нагласио је Гојко Раичевић.

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања