Отворена изложба фотографија др Арчибалда Рајса

20/09/2014

–  Арчибалд Рајс је рекао „Чујте, Срби“, али није имао ко да га чује. Са ове временске дистанце, више од 80 година како је то поручио, занимљиво је погледати шта је он то говорио и каква је личност био. Арчибалд Рајс није био Србин по рођењу, али је био по избору. Он је дошао из Швајцерске, напустивши блиставу каријеру, да би поделио најтеже тренутке са Србима. Данас, у најтежем периоду за нашу земљу, велики број Срба жели да оде из своје земље, сањајући да ће имати живот, као Арчибалд Рајс – истакао је др Андреј Фајгељ отварајући изложбу фотографија др Арчибалда Рајса у Ликовном салону КЦНС, додавши да је Рајс, нажалост, у Србији лоше прошао, страдавши на крајње сраман и трагичан начин за који се ни не зна. – Завештавши нам своје велико срце, Арчибалд Рајс оставио нам је своју књигу „Чујте, Срби“ која је тек недавно објављена. Највеће завештање била је његова реченица да Срби нису велики радници, коју ми као народ нисмо хтели да прихватимо. Његов велики допринос био је и у науци, истраживајући наш народ и његова страдања.

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=-p5ZsKKQYeI[/youtube]

Ова изложба је организована у оквиру манифестације „Арчибалд Рајс у Србији 1914 -2014“, чији је централни део премијера документарно-играног филма „Чујте, Срби“ Горана Вукчевића, редитеља и сценаристе који је, такође, присуствовао отварању изложбе фотографија, а чији је значајан и велики рад поздравио и др Фајгељ: „У нашој земљи јесте тешко, али време је да појединци мало више труда и рада уложе како би нам у будућности било боље. Захваљујем се једном таквом човеку, Горану Вукчевићу који је уз свега пар сарадника урадио велик посао. Премијеру његовог филма жељно смо ишчекивали, а аутору желим добродошлицу и исказујем најдубљу захвалност.“

Отварању су присуствовали и гости из Швајцарске, захваљујући којима је КЦНС и добио фотографије из Архива у Лозани: др Јирг Штиси Лаутербург, историчар, Оливије Рибо, будући директор Института полицијских наука, као и Ерик Сапен, фотограф Института полицијских наука из Лозане.

 

Манифестација „Арчибалд Рајс у Србији 1914 -2014“ организује се уз подршку Града Новог Сада и Амбасаде Швајцарске конфедерације у Београду, а у организацији Атос медије и Културног центра Новог Сада, од данас до 21. септембра.

Након вечерашње премијере филма у Српском народном позоришту, Новосађани ће имати прилику да овај филм погледају у биоскопу Културног центра Новог Сада уз бесплатан улаз. Због великог интересовања Новосађана, јер су улазнице за суботу и недељу већ подељене, Културни центар је организовао додатне пројекције, те ће филм „Чујте, Срби” бити приказан и у понедељак и у уторак, такође од 19 и од 21 сат у Великој Сали КЦНС. Улаз је бесплатан, али се улазнице претходно морају подићи у билетарници КЦНС, сваког дана од 18 ч до 21 ч.

Обавештавамо да су карте за филм „Чујте, Срби“ за понедељак и уторак  подељене.

 

РЕЧ РЕДИТЕЉА

 – Пре свега желим да се захвалим Кулутном центру Новог Сада, што је подржао манифестацију и што ће суграђани имати прилику да виде фотографије и филм. Драго ми је да је интересовање озбиљно што показује да се Срби сећају Арчибалда Рајса и на неки начи му поново хрле у сусрет. Овај филм смо радили у врло тешким условима, али некако нас је та добра Рајсова душа спајала са људима који су нам помогли у релаизацији. Такву помоћ смо добили од пријатеља из Швајцерске. У кратком сусрету са њима сазнали смо о Рајсовом животу и раду ван Србије, а ми смо њима открили његов живот у Србији. Рајсова душа је бринула о томе да се споје две реке и да из стога настане овај филм, који је наш скромни допринос нашој земљи и Рајсу. Ове фотографије су премијерно приказане и желим да се захвалим нашим гостима из Швајцарске који су нам у свему помогли – рекао је  Горан Вукчевић, редитељ и сценариста филма „Чујте Срби”.

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=T0RvdCG_pNs[/youtube]

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања