Отворена изложба фотографија „Дијего и Фрида: осмех на пола пута“

01/03/2019

У организацији амбасаде Мексика и Културног центра Новог Сада, у петак 1. марта у клубу „Трибина младих“ КЦНС-а, свечано је отворена изложба фотографија „Дијего и Фрида: осмех на пола пута“, која ће се моћи погледати до недеље 10. марта.

Отварању изложбе присуствовали су: Његова Екселенција амбасадор Мексика у Србији господин Марко Антонио Гарсија Бланко и Здравко Јелушић, председник Скупштине Града Новог Сада. У име домаћина, гостима је добродошлицу пожелела Миљана Козаров, помоћник директора Културног центра Новог Сада.

Поздрављајући пријатеље из Мексика, Јелушић је истакао да наше две земље већ 73 године везује дубоко пријатељство и захвалио се мексичкој амбасади на гесту да баш у Новом Саду, Европској престоници културе и Омладинској престоници Европе, приреди ову јединствену изложбу.

У обраћању новосадској публици, Његова екселенција  Гарсија Бланко казао је да је Дијего Ривера (1886 – 1957) био један од најзначајнијих представника мексичког мурализма, а Фрида Кало (1907 – 1954) била је позната као творац аутобиографских слика под утицајем народне мексичке и староседелачке уметности.

– Њихова љубавна веза, која је трајала скоро четврт века, била је пуна безбројних сусрета, блискости, несугласица и искрених пријатељстава са великим личностима те епохе. Та  заједница утрла је један другачији пут личних односа у првој половини 20. века у Мексику – рекао је амбасадор Мексика и позвао публику Новог Сада да посети ову изложбу.

Поставка садржи 96 црно-белих фотографија чувених аутора: Гиљерма Кала, Питерa Џулсa, Гиљермa Саморе, Николасa Мареја, Едвардa Вестона…Ове фотографије приказују различите етапе љубавног, друштвенополитичког живота и смрти овог уметничког и контроверзног пара Кало – Ривера.

Дијего Ривера и његов брат близанац Карлос родили су се 8. децембра 1886. године, али је Карлос, нажалост, преминуо после годину и по дана. Године 1907. Дијего је студирао ликовну уметност у Шпанији, а исте године у Мексико Ситију, у “Плавој кући” рођена је Фрида Кало. У септембру 1910. Ривера одлучује да се врати у Мексико како би представио своје радове из Европе. Ову годину је Фрида Кало изабрала симболично као годину свог рођења, сматравши се ћерком Мексичке револуције.

Уметност Дијега Ривере је постала глас урођеника и потлачених, а у исто време његов рад постаје национални симбол кроз његово приказивање мексичке историје.

     Фридин начин израде портрета никада пре није виђен у историји уметности. Слике су уздизале женске квалитете на истинит, реалан, суров и болан начин. Ниједна жена раније није сажела тако турбулентну поезију на платно као што је то она урадила.

 

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања