Otvorena izložba dečijih radova u dvorcu Eđšeg

17/06/2017

Izložba dečijih radova „Likovna radionica za decu u dvorcu Eđšegˮ, otvorena je u prepunoj sali tog nadasve autentičnog prostora, gde su crteži i nastajali. Reč je o finalnom delu istoimenog kreativnog projekta koji je, u realizaciji Kulturnog centra Novog Sada, započeo još u martu, manifestacijom „Antićevi daniˮ .

Pred ushićenim posetiocima, koje su pored polaznika radionice,činili i njihovi ponosni roditelji, bake, deke, braća, drugari i nastavnici; izložbu je svojim govorom otvorila načelnica Uprave za kulturu i privredu grada Novog Sada Vesna Srdanov, potom i pomoćnik direktora Kulturnog centra Novog Sada Sunčica Marković, na čiju je inicijativu pokrenuta ovakva vrsta edukacije i podsticaja za decu sa izraženim likovnim talentom.

– Drago mi je što je interesovanje veliko. – prilikom otvaranja izložbe prisutnima se obratila načelnica Srdanov – Crteži su divni i drago mi je što su mališani mogli da otkriju i razvijaju talente u likovnoj umetnosti.

Radionica je bila besplatna i otvorena za svu decu zainteresovanu da se, jednom nedeljno, u autentičnom prostoru dvorca Jedinstvo Eđšeg, upoznaju sa likovnim tehnikama i pravilima likovnog oblikovanja. Svaka radionica je imala zadatu temu na koju su deca imala da kreativno odgovore uz pomoć akademskih slikarki Danijele Vamić i Smilje Kubet koje su, zahvaljujući svom bogatom pedagoškom iskustvu, uspešno vodile radionicu gotovo četiri meseca, održavši interesovanje i motivaciju polaznika radionice.

Teme za radionicu bile su: „Ilustruj svoju omiljenu Mikinu pesmuˮ ; „Oslikavanje uskršnjih jajaˮ ; „Ovo sam jaˮ ; „Dvoracˮ ; „Tavanica dvorcaˮ ; „Pogled iz dvorišta dvorcaˮ ; „Projekti Đerđa Molnaraˮ ; „Moj rad za izložbuˮ.

Ova radionica, pored svog primarnog edukativnog cilja, i razvijanja kreativnosti polaznika kroz učenje likovnih tehnika i pravila likovnog oblikovanja, predstavlja i svojevrstan vid socijalizacije dece, vršnjačke edukacije kao i svojevrsne inkluzije. Među polaznicima je bilo i dece iz hraniteljskih porodica, kao i dece uključene u program socijalne zaštite. U nizu metodoloških ciljeva ovog projekta treba izdvojiti i susret i upoznavanje dece sa kulturnim nasleđem Novog Sada.

Treba napomenuti da su u organizaciji izložbe u najvećoj meri učestvovali daroviti autori prelepih crteža koji su iskazali svoju sreću i zadovoljstvo učešćem u ovom likovnom programu KCNS-a. Neke od njih je, ovaj četvoromesečni kreativni proces inspirisao u odabiru daljeg profesionalnog određenja.

– Bilo je mnogo tema, nisam sve stigao da ispratim – ispričao je jedan od učesnika radionice, talentovani Stefan Rodić, učenik sedmog razreda OŠ „Jovan Jovanović Zmajˮ u Ledincima – Stigao sam da uradim samo četiri teme. Planiram da posle osnovne škole upišem Umetničku školu.

Zbog velikog interesovanja likovna radionica će biti produžena i za vreme letnjeg raspusta, ali i početkom naredne školske godine. Tim povodom, organizatori Kulturni centar Novog Sada i realizatori radionice svesrdno pozivaju talentovanu decu koja nisu do sada učestovala, da se priključe. Svi zainteresovani mogu se prijaviti putem mejl adrese [email protected]

 

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja