Отворена изложба дечијих радова у дворцу Еђшег

17/06/2017

Изложба дечијих радова „Ликовна радионица за децу у дворцу Еђшегˮ, отворена је у препуној сали тог надасве аутентичног простора, где су цртежи и настајали. Реч је о финалном делу истоименог креативног пројекта који је, у реализацији Културног центра Новог Сада, започео још у марту, манифестацијом „Антићеви даниˮ .

Пред усхићеним посетиоцима, које су поред полазника радионице,чинили и њихови поносни родитељи, баке, деке, браћа, другари и наставници; изложбу је својим говором отворила начелница Управе за културу и привреду града Новог Сада Весна Срданов, потом и помоћник директора Културног центра Новог Сада Сунчица Марковић, на чију је иницијативу покренута оваква врста едукације и подстицаја за децу са израженим ликовним талентом.

– Драго ми је што је интересовање велико. – приликом отварања изложбе присутнима се обратила начелница Срданов – Цртежи су дивни и драго ми је што су малишани могли да открију и развијају таленте у ликовној уметности.

Радионица је била бесплатна и отворена за сву децу заинтересовану да се, једном недељно, у аутентичном простору дворца Јединство Еђшег, упознају са ликовним техникама и правилима ликовног обликовања. Свака радионица је имала задату тему на коју су деца имала да креативно одговоре уз помоћ академских сликарки Данијеле Вамић и Смиље Кубет које су, захваљујући свом богатом педагошком искуству, успешно водиле радионицу готово четири месеца, одржавши интересовање и мотивацију полазника радионице.

Теме за радионицу биле су: „Илуструј своју омиљену Микину песмуˮ ; „Осликавање ускршњих јајаˮ ; „Ово сам јаˮ ; „Дворацˮ ; „Таваница дворцаˮ ; „Поглед из дворишта дворцаˮ ; „Пројекти Ђерђа Молнараˮ ; „Мој рад за изложбуˮ.

Ова радионица, поред свог примарног едукативног циља, и развијања креативности полазника кроз учење ликовних техника и правила ликовног обликовања, представља и својеврстан вид социјализације деце, вршњачке едукације као и својеврсне инклузије. Међу полазницима је било и деце из хранитељских породица, као и деце укључене у програм социјалне заштите. У низу методолошких циљева овог пројекта треба издвојити и сусрет и упознавање деце са културним наслеђем Новог Сада.

Треба напоменути да су у организацији изложбе у највећој мери учествовали даровити аутори прелепих цртежа који су исказали своју срећу и задовољство учешћем у овом ликовном програму КЦНС-а. Неке од њих је, овај четворомесечни креативни процес инспирисао у одабиру даљег професионалног одређења.

– Било је много тема, нисам све стигао да испратим – испричао је један од учесника радионице, талентовани Стефан Родић, ученик седмог разреда ОШ „Јован Јовановић Змајˮ у Лединцима – Стигао сам да урадим само четири теме. Планирам да после основне школе упишем Уметничку школу.

Због великог интересовања ликовна радионица ће бити продужена и за време летњег распуста, али и почетком наредне школске године. Тим поводом, организатори Културни центар Новог Сада и реализатори радионице свесрдно позивају талентовану децу која нису до сада учестовала, да се прикључе. Сви заинтересовани могу се пријавити путем мејл адресе [email protected]

 

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања