Отворена изложба Деца хлеба Милоша Ненадовића

17/10/2022

У оквиру програмског лука „Друга Европа“ у Културној станици „Еђшег“ отворена је изложба Деца хлеба Милоша Ненадовића, уметника с аутизмом који ваја у глини. Истоимени програм представља пројекат Културног центра Новог Сада и Фондације „Нови Сад 2022“, а подржан је и од стране Фондације „Ана и Владе Дивац“. Поред изложбе, пројекат чини и ликовна колонија и отворени ликовни атеље који је постављен у Културној станици „Еђшег“. У отворени ликовни атеље позвани су афирмисани уметници, али и деца која похађају ликовне радионице и радионице типографије које организује КЦНС у „Еђшегу“ и Културној станици „Барка“, те штићеници Дечјег села. Ликовна колонија је отворена за јавност, тако да ће посетиоци имати прилику да се опробају у сликању акрилним бојама на платну. Отворени атеље КЦНС је организовао у сарадњи с Удружењем војвођанских учитеља.

На отварању изложбе, поред аутора, говорила је помоћница директора Културног центра Новог Сада Сунчица Марковић, која је истакла значај данашње манифестације и подсетила да КЦНС годинама уназад негује сарадњу с младим уметником и да је пре непуних осам година Милош Ненадовић имао самосталну изложбу у галеријском простору КЦНС. Присутнима се обратио и Зоран Чалија, академски сликар и ментор Милоша Ненадовића. У име Удружења војвођанских учитеља говорила је Вера Стојшић.

Отварање изложбе Деца хлеба организовано је као панел-дискусија а публика је имала прилику да се укључи у разговор с уметником.

Изложба је отворена у оквиру инклузивног фестивала креативности и стваралаштва под називом Play Day. Посетиоци су учествовали у музичкој радионици Жарка Себића, Еко радионици групе „Уприроди се” и ликовној радионици „Деца хлеба”. Кроз игру и неформално дружење, Play Day је ујединио појединце из различитих осетљивих група, организације и институције који се баве вишеструко маргинализованим грађанима, волонтеризмом и културом.

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања