Otvorena izložba Darka Dozeta „Bešenovska prinošenja”

07/12/2020

Izložba fotografija autora Darka Dozeta „Bešenovska prinošenja” posvećena fruškogorskom manastiru Bešenovo, zadužbini Dragutina Nemanjića, zvanično je otvorena danas i može se pogledati do 17. decembra  u klubu „Tribina mladih“ Kulturnog centra Novog Sada. Izložba će nakon Novog Sada biti prikazana i u sremskim gradovima, a nakon svog putovanja biće poklonjena manastiru Bešenovo. 

Dozetova izložba „Bešenovska prinošenja” prikazuje 43 crno-bele fotografije na platnu i priču o obnovi Bešenova koja je započeta arheološkim radovima 2012. godine. Od tada je urađen deo konaka, pirg i sazidan je hram, ali nažalost nije završen.

Cilj izložbe je da se skrene pažnja javnosti da se do desetogodišnjice od početka obnove, odnosno do obeležavanja 80 godina od bombardovanja, paljenja i potpunog uništenja manastira završi obnova manastirskog hrama posvećenog svetim arhangelima Mihailu i Gavrilu, odnosno da se on oslika i obloži plemenitim kamenom.

Svi zainteresovani građani izložbu mogu da pogledaju u manjim grupama i uz obavezno nošenje zaštitnih maski i poštovanje propisanih mera. Osim uživo, izložba se može pogledati i putem videa – stručnog vođenja koje je Kulturni centar Novog Sada pripremio sa autorom izložbe. 

Darko Dozet je rođen u Novom Sadu. Više od dvadeset godina proveo je radeći u „Dnevniku“, „Tanjugu“ i „Večernjim novostima“. Sarađivao je sa najuglednijim svetskim novinskim agencijama, a fotografije su mu objavljivali vodeći svetski mediji. Osnivač je i predsednik Foto-asocijacije Vojvodine i član uprave Udruženja novinara Srbije. Samostalne izložbe  imao je u više od pedest gradova Srbije i inostranstva. Dobitnik je niza priznanja za rad i stvaralaštvo. Neke od najznačajnijih su: Prva nagrada na Međunarodnom festivalu reportaže „Interfer“, Nagrada za najboljeg fotoreportera „Večernjih novosti“, Nagragrada „Laza Kostić“  Udruženja novinara Srbije,  „Srebrni znak” Crvenog krsta Srbije…

Profesionalni i lični putevi vodili su ga od Fruške gore do Dalmacije pa dalje do Svete gore, Divjejeva i Sergejevoga pasada. Od  Kosova i Metohije pa do Jerusalima. Na tom putu Dozet se vezao za manastir Bešenovo i svedok je njegovog izrastanja iz pepela od 2009. godine do danas.

Održavanje izložbe podržali su Uprava za Kulturu grada Novog Sada i Kulturni centar Novog Sada.

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja