Отворена изложба Дарка Дозета „Бешеновска приношења”

07/12/2020

Изложба фотографија аутора Дарка Дозета „Бешеновска приношења” посвећена фрушкогорском манастиру Бешеново, задужбини Драгутина Немањића, званично је отворена данас и може се погледати до 17. децембра  у клубу „Трибина младих“ Културног центра Новог Сада. Изложба ће након Новог Сада бити приказана и у сремским градовима, а након свог путовања биће поклоњена манастиру Бешеново. 

Дозетова изложба „Бешеновска приношења” приказује 43 црно-беле фотографије на платну и причу о обнови Бешенова која је започета археолошким радовима 2012. године. Од тада је урађен део конака, пирг и сазидан је храм, али нажалост није завршен.

Циљ изложбе је да се скрене пажња јавности да се до десетогодишњице од почетка обнове, односно до обележавања 80 година од бомбардовања, паљења и потпуног уништења манастира заврши обнова манастирског храма посвећеног светим архангелима Михаилу и Гаврилу, односно да се он ослика и обложи племенитим каменом.

Сви заинтересовани грађани изложбу могу да погледају у мањим групама и уз обавезно ношење заштитних маски и поштовање прописаних мера. Осим уживо, изложба се може погледати и путем видеа – стручног вођења које је Културни центар Новог Сада припремио са аутором изложбе. 

Дарко Дозет је рођен у Новом Саду. Више од двадесет година провео је радећи у „Дневнику“, „Танјугу“ и „Вечерњим новостима“. Сарађивао је са најугледнијим светским новинским агенцијама, а фотографије су му објављивали водећи светски медији. Оснивач је и председник Фото-асоцијације Војводине и члан управе Удружења новинара Србије. Самосталне изложбе  имао је у више од педест градова Србије и иностранства. Добитник је низа признања за рад и стваралаштво. Неке од најзначајнијих су: Прва награда на Међународном фестивалу репортаже „Интерфер“, Награда за најбољег фоторепортера „Вечерњих новости“, Награграда „Лаза Костић“  Удружења новинара Србије,  „Сребрни знак” Црвеног крста Србије…

Професионални и лични путеви водили су га од Фрушке горе до Далмације па даље до Свете горе, Дивјејева и Сергејевога пасада. Од  Косова и Метохије па до Јерусалима. На том путу Дозет се везао за манастир Бешеново и сведок је његовог израстања из пепела од 2009. године до данас.

Одржавање изложбе подржали су Управа за Културу града Новог Сада и Културни центар Новог Сада.

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања