Отворена изложба цртежа „Виртуелни свет архитекте“

03/07/2018

У организацији новосадског Културног центра и српског Арт центра из Новог Сада, у уторак 03. јула 2018. године у Клубу „Трибина младих“ КЦНС-а, отворена је изложба цртежа „Виртуелни свет архитекте“ Слободана Малдинија, архитекте и бившег професора Универзитета у Новом Саду.

 

Ова, први пут представљена изложба у Културном центру Новог Сада, вишедеценијски је пројекат Слободана Малдинија током којег је сакупљао цртеже, скице и крокије које су за њега израдиле светски познате архитекте и ликовни уметници. Поставка садржи 25 цртежа.

Изложбу је отворио Слободан Малдини, рекавши да су ти цртежи доспели до њега „стицајем околности“.

– Ова изложба представља моје обраћање прошлости. Ја сам из неке старе фиоке прошле јесени, током припреме изложбе за Музеј савремене уметности у Београду, пронашао кутију тих цртежа. Сматрао сам да имам моралну обавезу да то прикажем људима – објаснио је Малдини окупљеним поштоваоцима архитектуре.

Он је у занимљивом обраћању публици евоцирао сећање на 1977. годину када је прве скице добио на поклон за време студијског боравка у Италији, а колекцију је значајно проширио цртежима учесника на Париском бијеналу 1985. године на ком је и сам учествовао. Данас се у њој налазе цртежи великана постмодерне архитектуре у свету као што су: Алдо Роси, Ханс Холајн, иконе савремене уметности Кита Херинга и познатих српских архитеката, међу којима су Александар Дероко и Богдан Богдановић.

Слободан Малдини (1956) рођен је у Руми. Дипломирао је на Архитектонском факултету у Београду 1980. године. Похађао је специјалистичке и постдипломске студије у Србији и Италији. Током 1977. године специјализује архитектуру италијанске ренесансе у Вићенци (Италија), код професора Џејмса С. Акермана (Универзитет Харвард) и професора Волфганга Лоца (Кембриџ, Масачусетс). Члан је групе МЕЧ од 1981. године и УЛУПУДС-а од 1984. Добитник је Награде овог удружења за животно дело.

Један је од најранијих протагониста постмодерног покрета у архитектури с почетка осамдесетих година у некадашњој Југославији. Добитник је више награда за своје архитектонске пројекте и учесник на многобројним изложбама, међу којима су најзначајније Париско бијенале (1985) и Венецијанско бијенале (1985).

Изложба ће трајати до петка 13. јула 2018. године.

 

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања