Отворена изложба „Аполонија и Марија“ у Ликовном салону КЦНС

19/06/2022

У Ликовном салону Културног центра Новог Сада 18. јуна свечано је отворена изложба „Аполонија и Марија“. Присутној публици најпре се обратила Сунчица Марковић, помоћник директора Културног центра, која је данашњу изложбу, заједно са још две које ће бити отворене за публику у простору Малог ликовног салона и Трибине младих, представила у оквиру програмског лука „Тврђава мира“. Данашња изложба сведочи о једној аутентичној новосадској причи која потиче из периода злогласне Новосадске рације. О тој теми Културни центар већ 10 година негује програм „Ледена тишина“. „За тих десет година успели смо да пронађемо много заборављених прича заборављених људи. Управо једна таква потресна прича налази се данас пред нама“, истакла је Сунчица Марковић.

Јелена Трбојевић, ауторка изложбе, наглашава како је пред нама велика прича малих и обичних људи чије су судбине често заборављене и налазе се у запећку историје. Ово је прича о две жене, једне немачког, а друге српског порекла, Аполонији и Марији. Прича о њиховом пријатељству није само још једно сведочанство о погибији јер превазилази оквире рата и постаје нови симбол –пријатељства, слободе, безусловне љубави и на тај начин остаје вечно сачуван.

Следећа се присутнима обратила сарадница Културног центра Мирјана Грдинић, која и као дугогодишњи просветни радник истиче да је културу сећања битно неговати. Професорка указује на значај оживљавања појединачне судбине, јер оног момента када се почне с причањем приче, у овом случају о Аполонији и Марији, оживљавају се сећања и почињу да живе. Наше јунакиње су имале прошлост, врло кратку и трагичну садашњост, али не и будућност. Овом причом смо победили смрт и заборав, а Аполонија и Марија ће остати вечно да живе међу својим суграђанима.

 

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања