Отворена изложба акварела Оливере Попов „Новосадске ведуте” у Историјском архиву града Новог Сада

26/07/2023

Културни центар Новог Сада у сарадњи са Историјским архивом града Новог Сада организовао је изложбу  акварела Оливере Попов „Новосадске ведуте”. Присутне су поздравили помоћница директора КЦНС Сунчица Марковић, директор Архива Града Новог Сада Петар Ђурђев и уметница Оливера Попов.

-Након дугогодишње успешне сарадње на пројекту „Ледена тишина“ који негује културу сећања на невино пострадале жртве током Новосадске рације, Културни центар Новог Сада и Историјски архив Града Новог Сада покренули су пројекат „Урбан скечинг Алмашког краја” који ће се реализовати на улицама Алмашког краја и у просторијама Историјског архива. Полазници ће, заједно с уметницом Оливером Попов, у акварел техници сликати призоре и архитектуру старог градског језгра. Поред сликања уживо, радиће и на основу старих фотографија и историјске грађе из фундуса архива. Пројекат је настао као подршка обнови Алмашког краја, срца старог Новог Сада, и ширењу свести о значају очувања културног и историјског наслеђа нашег града – истакла је Сунчица Марковић.

Добродошлицу је присутнима упутио и Петар Ђурђев, директор Архива Града Новог Сада, изразивши велико задовољство што је баш Историјском ахиву припала част да угости академску графичарку Оливеру Попов.

-У последњих десет година Архив се профилисао као брана која чува од заборава историју нашег града, као тврђава локалпатриотизма где се негује све оно што је лепо у развоју Новог Сада. Данашња изложба нас подсећа на векове трајања и Подбаре и Новог Сада, и представља трајни запис који сведочи о трајању Новог Сада, његовом развоју и раскошној архитектури Српске Атине – нагласио је Ђурђев.

Уметница Оливера Попов приближила је присутнима технику урбан скечинга и позвала све заинтересоване да се придруже радионицама.

-Изложба је инспирисана нашим градом и настала је на основу старих фотографија од којих су неке и из приватне архиве, али и на основу личних утисака забележених на улицама Новог Сада који чине неку врсту визуелног дневника.

Пројекат „Урбан скечинг Алмашког краја” реализује се у оквиру програма „Знаменити датуми града” Културног центра Новог Сада и бесплатан је за све полазнике радионица.

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања