Отворена изложба „78 дана“

09/04/2019

У уторак 9. априла у клубу „Трибина младих“ Културног центра Новог Сада, отворена је изложба „78 дана“ Александра Стојановића, аутора и председника макетарског клуба “Др. Владимир Алексић” из Панчева. Ова поставка може се погледати до понедељка 15. априла.

Макетарски клуб из Панчева, који носи име првог српског летача, Владимира Алексића, носилац је пројекта “78 дана” – двадесет година од бомбардовања. Изложба симболично садржи 78 експоната – 40 макета ваздухоплова, копнене технике и пловила и 38 предмета из тог времена (разгледнице, штампа, књиге, НАТО леци, поштанске марке, војне ознаке, делови униформи, ознаке јединица и сл.).

Аутор Александар Стојановић својим вишедеценијским искуством у области макетарства, од пројеката обележавања „100 година српског ваздухопловства”, “Из Панчева у свет-први ноћни лет”, преко израда музејских макета, до преко 200 одличја са домаћих и међународних такмичења, приказао је како је изгледало 78 дана под бомбама.

– Нашом макетарском изложбом желели смо да прикажемо у минијатури све оно што нам се дешавало – казао је Стојановић додавши да у Србији постоји десетак клубова овог типа који организују разна дружења, такмичења и изложбе.

Циљ изложбе је да се кроз макете прикажу војна оружја и оруђа коришћена у сукобу 1999. као и окружење у коме се живело тих тешких и трагичних дана.

Поставка је најпре приказана у Чачку, а после Новог Сада  обићи ће још неке градове у Србији.

 

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања