Отворена документарна изложба „Пожаревачки мир“

25/10/2019

Документарна изложба „Пожаревачки мир“, коју је приредио Културни центар Новог Сада у сарадњи са Аустријским културним форумом и пожаревачким Народним музејом, свечано је отворена у петак 25. октобар 2019. године у клубу „Трибина младих“ КЦНС-а. Госте из Аустрије и окупљену публику у име КЦНС поздравила је Сунчица Марковић,помоћник директора ове културне установе.

     Ова поставка, постављена од уторка, 22. октобра у клубу „Трибина младих“,представља шире виђење истоимене велике међународне конференције одржане 1718. године, која је исходовала мировним споразумом склопљеним између Хабзбуршке монархије и Османског царства.

На четири целине, 16 паноа, осим основних информација у вези са одржавањем овог великог мировног догађаја, предочене су и последице измирења великих сила видљивих у свим сегментима друштва, политици, економији и култури, а који сежу до данашњих дана.

Директор Аустријког културног форума Адријан Фајкс подсетио је да су пре око 300 година потписани мировни и трговачки споразуми између Отоманског и Хабзбуршког царства који су означили крај рата између две империје и стабилизовали регион.

Ти споразуми били су за обе стране основа нови политичких и економских односа.Многе тачке споразума и данас су запањујућерелевантне. Поред подсећања на историјске догађаје, изложба која је пред нама поставља и питања о последицама ових споразума за Европу у областима као што су саобраћај, економија, политички односи, научна и културна размена – рекао је Фајкс.

Фајкс је додао да је изложба базирана на кустоском пројекту универзитетског професора историје Харалда Хепнера са КарлФранценс универзитета у Грацу под називом The Impact of Passarowitz. 300 Years of Continuity in Europe”. Поставка је већ приказана у Музеју у Грацу.

 ​Аутор поставке Харалд Хепнер рекао је да се пре три године у Грацу започело са идејом на припреми ове изложбе у сарадњи са пожаревачким Народним музејем.

Поставка је имала немачку верзију у комбинацији са доста материјала иартифаката. За неколико месеци и неколико додатних програма, што је била веома успешна акција. То је било први пут да су каталози ове изложбе веома брзо распродати и да је морала да се изради друга едиција – казао је Хепнер.

Он је, затим, додао да је немачка изложба у Грацу била прилагођена и за српску, турску и румунску публику. Почетком априла ове године турска верзија поставке приказана је у Истанбулу, половином априла српска верзија у Пожаревцу, а румунска верзија поставке је била у јуну у Букурешту.  

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања