Отворена документарна изложба „Борци за живот пред слугама смрти”

25/01/2023

У оквиру програма Ледена тишина, организованог поводом 81. годишњице Новосадске рације, у клубу „Трибина Младих“ Културног центра Новог Сада отворена је изложба „Борци за живот пред слугама смрти” посвећена страдању лекара током злогласне Рације јануара 1942. године. На отварању изложбе говорили су директор Архива Војводине др Небојша Кузмановић, директор Историјског архива Града Новог Сада Петар Ђурђев,  проф. др Душан Лалошевић с Академије медицинских наука Српског лекарског друштва и Сунчица Марковић, помоћник директора Културног центра Новог Сада. Изложбу је отворио заменик градоначелника Новог Сада Игор Црнобарац.

Изложбу су заједнички организовали Историјски архив Града Новог Сада, Културни центар Новог Сада, Архив Војводине и Музеј Града Новог Сада, желећи да укажу дужни пијетет жртвама Новосадске рације и реафирмишу сећање на њих у општој јавности.

-Програм Ледена тишина Културни центар Новог Сада организује од 2014. године. Те године прекинута је дугогодишња тишина која је покривала сећање на наше страдале суграђане, с обзиром на то да нису постојали програми који су се бавили културом сећања на жртве Новосадске рације. И након осамдесет и једне године од великог злочина овај догађај је изузетно болна тема у сећању свих нас, те програм Ледена тишина настоји да исправи неправду која је начињена дугогодишњим ћутањем о злочинима који су почињени током Рације 1942. године – истакла је Сунчица Марковић.

Директор Архива Војводине др Небојша Кузмановић нагласио је да је од кључне важности улога културних установа које чувају документацију о страдању невиних жртава и да је ова изложба од изузетне важности јер причу о пуким бројевима пострадалих персонализује, пружајући јавности на увид конкретне примере о погрому који је задесио Нови Сад и околину 1942. године и наводећи имена и презимена жртава.

У име Академије медицинских наука Српског лекарског друштва присутнима се обратио др Душан Лалошевић, истакавши да међу његовим колегама постоји изузетно интересовање за историју медицине и да Српско лекарско друштво већ готово деценију негује културу сећања на колеге лекаре који су страдали током Рације.

Петар Ђурђев, директор Историјског архива Града Новог Сада, захвалио се свима који су дали свој допринос реализовању овог пројекта.

-Идеја о оваквој изложби постоји већ две године и велико прегалаштво колега из Архива довело је до њене реализације. До сада је комплетирано двадесет и девет биографија лекара који су мучки убијени током Рације – истакао је Ђурђев, додајући да ће наставак истраживања сасвим сигурно довести и до сазнања о много већем броју пострадалих, те да ће уз свесредну подршку Града Новог Сада, која ни до сада није изостајала, пројекат бити настављен.

Изложба је отворена говором заменика градоначелника Новог Сада Игора Црнобарца.

-Изложба која је пред нама треба да служи као опомена и као подсећање на ледене јануарске дане 1942. године, те као својеврсни помен свим страдалим жртвама које су проглашене кривим јер су говориле погрешним језиком, погрешном су се богу молили и погрешно се изјашњавали. Неговањем културе сећања шаљемо снажну и недвосмислену поруку да оваква страдања не смеју бити заборављена и да не смемо дозволити да се икада више понове – закључио је Црнобарац.

 

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања