Otvoren je 42. Internacionalni festival alternativnog i novog teatra „INFANT“

26/06/2015

Bane Trifunović otvorio 42. Infant

Na Sceni „Pera Dobrinović“ Srpskog narodnog pozorišta, predstavom „Prošlost“ produkcije Konstanca Makras i Dokipark iz Nemačke svečano je otvoren 42. Internacionalni festival alternativnog i novog teatra „INFANT“. Posetiocima se na svečanom otvaranju obratio v. d. direktora Kulturnog centra Novog Sada Bojan Panaotović, dok je Festival otvorio proslavljeni filmski i pozorišni glumac Branislav Trifunović.

Kao uvertira, pre zvaničnog otvaranja Festivala, na Tribini mladih Kulturnog centra otvorena je izložba beogradske dramske Družine A, ili takozvanog Pozorišta Radeta Markovića. Posetioci su imali priliku da vide i saznaju nešto više o ovoj pozorišnoj trupi, koja je ujedno i prva alternativna trupa u Srbiji, nastala 1961. godine u Beogradu. O izložbi je govorio izvršni producent Festivala Simon Grabovac, navodeći da se za mnoge trupe kaže da su bile prve, ali u kontekstu Družine A to ima proverenu i istinitu vrednost.

 

Nadamo se da će ova izložba, baš kao i INFANT, pored odgovora na pitanja, pokrenuti i nova razmišljanja. Naravno, cilj je da se to uradi na jedan visoko sofisticiran i originalan način – rekao je Grabovac.

Nakon izložbe, kulturni akcenat se lagano preneo na daske Srpskog narodnog pozorišta. Direktor Kulturnog centra Novog Sada Bojan Panaotović na otvaranju je rekao – Da je vreme u kome živimo je vreme kiča, te da se moramo oslanjati na ljude iz kulture i proverenog integriteta, kako bismo prevazišli kult nasilja i agresivnosti koji se danas pojavljuje.

Proslavljeni glumac Branislav Trifunović podelio je na otvaranju svoje impresije povodom predstojećih događaja, rekavši da kada razmišlja o ovom festivalu nameće mu se reč „hrabrost“. Hrabrost da u Srbiji, koja je na marginama, pokušate ulepšati i poboljšati stvarnost. I to je hrabrost koja nas u teškim vremenima vodi ka plemenitim delima. Zbog toga mi je neobično drago da otvaram jedan ovakav festival – rekao je Trifunović.

Novosađani su nakon otvaranja uživali u stominutnoj predstavi „Prošlost“ koja istražuje veštine pamćenja, ili ars memoriae, u okviru kojih su sećanja naročito snažno povezana sa fizičkim lokacijama, prostorima i arhitekturom. Polazna tačka je grad kao konkretna geografska lokacija, kao sidro za sećanje, mentalna slika i okvir. Predstava je rezultat tesne saradnje sa švajcarsko-italijanskim kompozitorom Oskarom Bjankijem, čija muzika kombinuje kolektivno i individualno sećanje i slavi zvuk kao fizičko, ponekad muskulozno, mesto.

 

Ovogodišnji INFANT će trajati do 30. juna, a Novosađani će imati priliku da uživaju u nesvakidašnjim predstavama trupa koje dolaze iz Nemačke, Hrvatske, Slovenije i Srbije.

Program festivala 

 

Foto: Milica Stojanac

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja