Отворен је 42. Интернационални фестивал алтернативног и новог театра „ИНФАНТ“

26/06/2015

Бане Трифуновић отворио 42. Инфант

На Сцени „Пера Добриновић“ Српског народног позоришта, представом „Прошлост“ продукције Констанца Макрас и Докипарк из Немачке свечано је отворен 42. Интернационални фестивал алтернативног и новог театра „ИНФАНТ“. Посетиоцима се на свечаном отварању обратио в. д. директора Културног центра Новог Сада Бојан Панаотовић, док је Фестивал отворио прослављени филмски и позоришни глумац Бранислав Трифуновић.

Као увертира, пре званичног отварања Фестивала, на Трибини младих Културног центра отворена је изложба београдске драмске Дружине А, или такозваног Позоришта Радета Марковића. Посетиоци су имали прилику да виде и сазнају нешто више о овој позоришној трупи, која је уједно и прва алтернативна трупа у Србији, настала 1961. године у Београду. О изложби је говорио извршни продуцент Фестивала Симон Грабовац, наводећи да се за многе трупе каже да су биле прве, али у контексту Дружине А то има проверену и истиниту вредност.

 

Надамо се да ће ова изложба, баш као и ИНФАНТ, поред одговора на питања, покренути и нова размишљања. Наравно, циљ је да се то уради на један високо софистициран и оригиналан начин – рекао је Грабовац.

Након изложбе, културни акценат се лагано пренео на даске Српског народног позоришта. Директор Културног центра Новог Сада Бојан Панаотовић на отварању је рекао – Да је време у коме живимо je време кича, те да се морамо ослањати на људе из културе и провереног интегритета, како бисмо превазишли култ насиља и агресивности који се данас појављује.

Прослављени глумац Бранислав Трифуновић поделио је на отварању своје импресије поводом предстојећих догађаја, рекавши да када размишља о овом фестивалу намеће му се реч „храброст“. Храброст да у Србији, која је на маргинама, покушате улепшати и побољшати стварност. И то је храброст која нас у тешким временима води ка племенитим делима. Због тога ми је необично драго да отварам један овакав фестивал – рекао је Трифуновић.

Новосађани су након отварања уживали у стоминутној представи „Прошлост“ која истражује вештине памћења, или арс мемориае, у оквиру којих су сећања нарочито снажно повезана са физичким локацијама, просторима и архитектуром. Полазна тачка је град као конкретна географска локација, као сидро за сећање, ментална слика и оквир. Представа је резултат тесне сарадње са швајцарско-италијанским композитором Оскаром Бјанкијем, чија музика комбинује колективно и индивидуално сећање и слави звук као физичко, понекад мускулозно, место.

 

Овогодишњи ИНФАНТ ће трајати до 30. јуна, а Новосађани ће имати прилику да уживају у несвакидашњим представама трупа које долазе из Немачке, Хрватске, Словеније и Србије.

Програм фестивала 

 

Фото: Милица Стојанац

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања