Otvoren Festival iranske umetnosti i kulture

13/02/2014

 

U klubu „Tribina mladih“ novosadskog Kulturnog centra, svečano je otvoren Festival iranske kulture i umetnosti, koji će trajati do 19. februara. Festival je otvorio ataše za kulturu i  direktor Iranskog Kulturnog centra u Beogradu, dr Mahmud Šalui zajedno sa pomoćnikom gradonačelnika zaduženim za kulturu, Vanjom Vučenovićem.

Omladinski pokret Srbije i Kulturni centar Irana u saradnji sa novosadskim Kulturnim centrom i gradom Novim Sadom omogućili su sugrađanima da se upoznaju sa umetnošću i kulturom iranskog naroda. Inače, ovaj Festival biće održan širom zemlje, a povod je obeležavanje 35 godina od Islamske revolucije u Iranu.

Na svečanom otvaranju, posetioci su imali su priliku da uživaju u bogatom kulturnom programu koji je pripremio iranski Kulturni centar u saradnji sa KCNS. Tom prilikom, obratio se ataše za kulturu i direktor iranskog Kulturnog centra, dr Mahmud Šalui, koji je rekao da će Novosađani moći da se upoznaju sa delom Iranske kulture, koja je veoma bogata ali i slična srpskoj.

-Zahvaljujem se gradu Novom Sadu što je prepoznao sličnost kultura. Vi danas, osim što se upoznajete sa kulturom jednog naroda, slavite sa nama godišnjicu Islamske revolucije, koja predstavlja veoma bitan momenat u iranskoj istoriji. U toku Festivala, imaćete priliku da se upoznate i sa našom muzikom, koju će izvoditi sastav iz Kemaša, u Iranu poznat kao hrabar i pun ljubavi.- rekao je Šalui, koji je Gradu Novom Sadu poklonio knjigu sa ilustracijama Iranskih znamenitosti.

Pomoćnik gradonačelnika zadužen za kulturu, Vanja Vučenović, rekao je da, nakon izložbe fotografija iranskih gradova, koja je realizovana krajem prošle godine, ovaj Festival podiže saradnju između dve države na viši nivo.

–           Osim što imate priliku da se dublje upoznate sa kulturom Irana, da pogledate izložbe kaligrafije, minijature i slikarstva, uživaćete i u tradicionanoj iranskoj muzici. Suština ovog festivala su svakako najznačajnija filmska ostvarenja iranske produkcije, koji će dočarati život u toj zemlji. Nadam se da će se ova saradnja nastaviti, kultura je prvi korak, most, koji treba da nas pokrene i spaja. – rekao je Vučenović, zahvalivši se predstavnicima Irana.

Otvaranje Festivala upotpunio je i ansambl tradicionalne iranske muzike “Ava”. Ova grupa dolazi sa severozapada Irana i uglavnom izvodi kurdsku muziku na instrumentima kao što su daire, tarabuka, tar, santur i frula.

Svi zainteresovani Novosađani, moći će da pogledaju osam filmova renomiranih iranskih reditelja, koji će biti prikazani u Velikoj sali Kulturnog centra. Cena ulaznice je 100 dinara po projekciji, a one se mogu kupiti svakog dana od 16:30 do 21 čas na biletarnici KCNS.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=g108GTzb4Cg[/youtube]

 

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=36C0dZe0pnw[/youtube]

 

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=-P6eA–gFWU[/youtube]

 

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=88uH2PrEDoc[/youtube]

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja