Отворен Фестивал иранске уметности и културе

13/02/2014

 

У клубу „Трибина младих“ новосадског Културног центра, свечано је отворен Фестивал иранске културе и уметности, који ће трајати до 19. фебруара. Фестивал је отворио аташе за културу и  директор Иранског Културног центра у Београду, др Махмуд Шалуи заједно са помоћником градоначелника задуженим за културу, Вањом Вученовићем.

Oмладински покрет Србије и Културни центар Ирана у сарадњи са новосадским Културним центром и градом Новим Садом омогућили су суграђанима да се упознају са уметношћу и културом иранског народа. Иначе, овај Фестивал биће одржан широм земље, а повод је обележавање 35 година од Исламске револуције у Ирану.

На свечаном отварању, посетиоци су имали су прилику да уживају у богатом културном програму који је припремио ирански Културни центар у сарадњи са КЦНС. Том приликом, обратио се аташе за културу и директор иранског Културног центра, др Махмуд Шалуи, који је рекао да ће Новосађани моћи да се упознају са делом Иранске културе, која је веома богата али и слична српској.

-Захваљујем се граду Новом Саду што је препознао сличност култура. Ви данас, осим што се упознајете са културом једног народа, славите са нама годишњицу Исламске револуције, која представља веома битан моменат у иранској историји. У току Фестивала, имаћете прилику да се упознате и са нашом музиком, коју ће изводити састав из Кемаша, у Ирану познат као храбар и пун љубави.- рекао је Шалуи, који је Граду Новом Саду поклонио књигу са илустрацијама Иранских знаменитости.

Помоћник градоначелника задужен за културу, Вања Вученовић, рекао је да, након изложбе фотографија иранских градова, која је реализована крајем прошле године, овај Фестивал подиже сарадњу између две државе на виши ниво.

–           Осим што имате прилику да се дубље упознате са културом Ирана, да погледате изложбе калиграфије, минијатуре и сликарства, уживаћете и у традиционаној иранској музици. Суштина овог фестивала су свакако најзначајнија филмска остварења иранске продукције, који ће дочарати живот у тој земљи. Надам се да ће се ова сарадња наставити, култура је први корак, мост, који треба да нас покрене и спаја. – рекао је Вученовић, захваливши се представницима Ирана.

Отварање Фестивала употпунио је и ансамбл традиционалне иранске музике “Ава”. Ова група долази са северозапада Ирана и углавном изводи курдску музику на инструментима као што су даире, тарабука, тар, сантур и фрула.

Сви заинтересовани Новосађани, моћи ће да погледају осам филмова реномираних иранских редитеља, који ће бити приказани у Великој сали Културног центра. Цена улазнице је 100 динара по пројекцији, а оне се могу купити сваког дана од 16:30 до 21 час на билетарници КЦНС.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=g108GTzb4Cg[/youtube]

 

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=36C0dZe0pnw[/youtube]

 

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=-P6eA–gFWU[/youtube]

 

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=88uH2PrEDoc[/youtube]

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања