Отворен Фестивал Европског и независног филма „Еуро-Ин“

05/12/2015

У Великој сали Културног центру Новог Сада отворен је 19. Фестивал европског и независног филма Еуро-Ин. Фестивал је отворио филм „Франкофонија“, који је награђен за најбољи европски филм на овогодишњем Венецијанском филмском фестивалу. Публику су осим прославаљеног редитеља Горана Радовановића поздравили и в.д. директор Бојан Панаотовић и уредник Фестивала Ђорђе Каћански. Пред сам почетак, посетиоци су имали прилику да виде и изложбу филмских постера из колекције Мирослава Мијатовића. Ова изложба трајаће све до 10.децембра, а може се погледати у холу Велике сале КЦНС-а.


Прослављени редитељ поздравио је публику и рекао да стање у српској кинематографији није сјајно али да овакви фестивали враћају веру у боље сутра, и основна порука Еуро ин Филма и филма Енклаве је нада у бољу будућност додао је Радовановић.

Током 25 дана фестивала, у 15 тематских целина, биће приказано преко 320 најбољих европских филмова. Осим категорије „Главни токови“, биће приказани и документарни, експериментални, кратки, али и целовечерњи филмови који су значајни за светску кинематографију. Вршилац дужности директора Културног центра Новог Сада захвалио се редитељу Горану Радовановићу додавши да му је част што он отвара овај фестивал. – Као директору овакве културне институције, изузетна ми је част што имам прилику да учествујем отварању оваквом Фестивалу. Честитам уреднику филмског програма који је Новосађанима и ове године приредио изузетно квалитетан програм. Нови Сад је и Европа и свет у наредних месец дана – рекао је Панаотовић.

Уредник Фестивала и филмског програма Културног центра Новог Сада , Ðорђе Каћански истиче да су статистички подаци, иако потребни, заправо најмање важни јер је суштина филма оно за чим се увек трага и оно што један фестивал чини квалитетним, и додаје да ретко који фестивал има на свом главном програм филмове који су победници Кана, Венеције, Москве, Берлина. – Новосађани ће бити у прилици да виде оно што је заиста најбоље ове године у Европи, бар што се тиче фестивала и чувања филма. Током 19. година број пријатеља овог Фестивала се повећавао, тако да ми данас са поносом можемо да кажемо како имамо једну светску сарадничку мрежу. Њихов труд и ентузијазам је допринео да овогодишњи Фестивал буде квалитетан и концепцински јединствен – рекао је Каћански.

На Фестивалу, између осталог биће приказана још и остварења ,,Аферим!”, ,,Саулов син”, ,,Оженићу цело село”, ,,Цхевалиер”, ,,Индиго”, ,,Неприлагођени”, ,,Ортак” и многи други. Током Фестивала биће одржана и бројна предавања и радионице намењена младим професионалцима, студентима, али и љубитељима седме уметности. Такође, биће отворен и конкурс за приказивање кратких филмова младих стваралаца под називом „Прикажи свој филм“. Програм ће употпунити и бројне промоције књига, изложбе филмских плаката и округли столови, али и промоције пријатељских Фестивала.

Фестивал „Euro-in film“ су финансијски подржали Градска управа за културу Града Новог Сада, Републичко министарство за културу и информсање и „Europa Cinemas“.

Појединачне улазнице могу да се купе по цени од 150 динара, док дневна карта кошта 200 динара.Карте се могу да купити на билетерници Културног центра Новог Сада, сваког дана од 19 часова.

Фото: Милица Стојанац

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања