OTVOREN DEVETI MEĐUNARODNI FESTIVAL PROZNOG STVARALAŠTVA „PROSEFEST“

23/04/2015

Jevgenij Vodolazkin ovogodišnji laureat

 

Deveti Međunarodni festival proznog stvaralaštva „Prosefest“, koji traje do petka 24. aprila, svečano je otvoren na Tribini mladih Kulturnog centra Novog Sada, u sjajnoj atmosferi i uz mnogobrojne zvanice, pisce i učenike novosadskih gimnazija, a ovu veličanstvenu manifestaciju je sjajnim muziciranjem upotpunila pijanistkinja Julija Bal. Ovom prilikom ruskom književniku Jevgeniju Vodolazkinu uručena je Međunarodna književna nagrada za prozno stvaralaštvo „Milovan Vidaković“, a direktor KCNS dr Andrej Fajgelj, koji mu je predao prestižno priznanje, istakao je da se u Novom Sadu održava preko 120 raznih festivala, ali da tvrdi da je „Prosefest“ jedinstven.

-Festival je jedinstven po konceptu koji omugućava da se sretnu mladost i književnost, i da mladi postanu prava čitalačka publika. Đaci gimnazija dobijaju knjige i dovoljno vremena da ih pročitaju i da se pripreme za razgovore sa piscima. Pisci nam, potom, učine čast i dođu u Novi Sad da uživo razgovaraju sa đacima. To je neobično i jedinstveno, i to ovim mladim ljudima otvara jednu novu dimenziju iza svakog lista knjige. To je misija kojoj se mi ponosimo, Festival stalno raste, postaje sve veći i nikoga ne ostavlja ravnodušnim-rekao je Fajgelj.Književnik Milisav Savić istakao je da se priča o piscu i čitaocu, koja je stara koliko i književnost, može opisati i kao ljubavna.

  -Kao i u životu, postoje, obično, tri vrste veze između pisca i čitaoca. Prva je u kojoj pisac diminira. Druga je veza ravnopravnih partnera, a treća je ona u kojoj je čitalac glavni. Iz prve obično nastaje laka literatura, druga veza nudi već ozbiljniju literaturu, dok je treća za pisca najproblematičnija i teško ostvarljiva. Međutim, iz te treće veze nastaju, doduše retko, velika dela, iz straha ili poštovanja prema čitaocu koji je neka vrsta Boga. Savremeni pisac ne može da se udvara čitaocu kako se to nekada radilo, i on mora da se na novi način bori za čitaočevu naklonost i ljubav. Naravno, ne po svaku cenu. I ne za svačiju naklonost. Iz takvog stava rađa se i večita potreba za preispitivanjem i modernizovanjem starih pripovedačkih formi i pronalaženjem novih. Književnosti i nije ništa drugo nego istorija formi i postupaka-dodao je Savić.

Dobitnik nagrade „Milovan Vidaković“ Jevgenij Vodolazkin zahvalio se na priznanju, i rekao da mu je davnašnja želja bila da dođe u Srbiju i da mu se ona najzad ostvarila.

 

-Srpska knjiženost je velika i nju poznaje celi svet. Književnost je najbolji način da se čovek upozna sa svojom zemljom i navede i druge da je zavole. Rusi i Srbi su slični, a knjiženost je nešto što spaja ljude. Mi izuzetno cenimo reči. Ne znam kako je kod vas, ali Rusi reč cene i više od nekog postupka. Ljubav koju osećam prema Srbiji zasniva se na književnosti, čije divne predstavnike vidimo i ovde, i to je ono što me je dovelo kod vas. Veoma mi je drago zbog nagrade, ali još više zbog činjenice da sam došao u vašu divnu zemlju-istakao je Vodolazkin.

Foto: Milica Stojanac

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja