Отворен четврти по реду фестивал ауторске музике „Поезика“

04/06/2016

Три дана аутентичног звука у Културном центру Новог Сада

Наступом кантауторке Ким Тамаре Жeбић у Културном центру Новог Сада отворен је четврти по реду Фестивал регионалне ауторске музике “Поезика”. Добродошлицу љубитељима аутентичне музике пожелео је уметнички директор Фестивала, др Милош Зубац, након којег је пред публику изашла овогодшња победница конкурса за посебне актере, Ким Тамара Жeбић. Млада ауторка одушевила је новосадску публику због чега је награђена великим аплаузом.

Добру атмосферу наставио је минималистички електро-поп тандем „ТИ“ из Македоније, чије чланове чине Илија Дуни и Трајче Николовски, који су својим специфичним музичким изразом за кратко време освојили публику. Свој музички израз, за који они кажу да је “атмосферичан, заводљив и саткан од правих малих снохватица” новосадска публика је радо прихватила предавши се “маштарењу и сањарењу” што је, како аутори кажу, и циљ њихове музике.

DSC_0170
„ТИ“

У последњем наступу првог дана Фестивала, српске американе Ане Ћурчин, публика је уживала у меким, тихим и мелодичним звуковима који комуницирају са више музичких праваца, од Инди-рока, блуза па чак и до фолка. Млада српска кантауторка, први пут се представила новосадској публици, а према њеним речима, овај Фестивал изузетно значи њеној афирмацији – „Поезика“ заиста пружа ту прилику, и на најбољи начин афирмише регионалну кантауторску сцену.

DSC_0243
Ана Ћурчин

– Велико ми је задовољство да смо имали прилику да се по први пут представимо публици у Новом Саду. Уз помоћ оваквог фестивала, публика се упознаје са квалитетном ауторском сценом. – рекла је Ана, која је извела нумере са свог првог, недавно објављеног албума.

Након успешног и веома посећеног првог дана „Поезике“, посетиоце у наредна два дана очекује још много квалитетне ауторске музике. Другог дана фестивала програм ће почети документарним филмом „Маске“ Бранкице Драшковић у 18:30, док ће концертни део почети у 20:30. Прво ће наступити други победник конкурса за посебне актере Немања Нешић, након чега ће се публици представити кантаутори Lovely Quinces из Хрватске и Краљ Чачка из Србије. Програм последњег дана Фестивала, 5. јуна почеће концертом младе новосадске кантауторке Дијане Стена, док ће „Поезику“ затворити група „Диванхана“ из Босне и Херцеговине.

Више о фестивалу, програму и сатници можете да сазнате на званичној веб страни www.poezika.com
Фестивал се реализује уз подршку Културног центра Новог Сада, Града Новог Сада и Креативног центра „Вигвам“, а медијски су га подржали РТВ, Радио 021 и Новосадска ТВ.

Фото: Милица Стојанац

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања