ОТВОРЕН 49. ИНФАНТ

10/09/2022

Чувени бечки Бургтеатар отворио је данас 49. ИНФАНТ Стриндберговом Госпођицом Јулијом у режији Матеје Колежник.

Публику је у Српском народном позоришту на Сцени „Јован Ђорђевићˮ поздравио овогодишњи селектор и прослављени македонски редитељ Александар Поповски, рекавши да је „позориште најлепши простор у ком човек може пожелети да се нађеˮ. Поповски је истакао значај позоришта у савременом друштву, уз закључак да је оно један од „најмоћнијих инструменатаˮ за истраживање себе и света, поље рађања нових идеја које неће само „пресликавати стварностˮ него је „креирати и инспирисатиˮ.

Отварању су присуствовали градоначелник Новог Сада Милош Вучевић, потпредседница Владе Републике Србије и министарка културе Маја Гојковић, председница Скупштине Града Новог Сада Јелена Радомировић Маринковић, заменици градоначелника Новог Сада, чланови већа, директори културних институција.

Поред одигране Госпођице Јулије најављене су и преостале три представе посредством којих се изражавају нове театарске форме и померају границе позоришне уметности уопште. До краја Фестивала публика ће имати прилику да погледа и Национално позориште Мађарске (Nemzeti Szinhaz), које ће 11. септембра играти представу Војцек. Такође, Градско позориште Љубљана (Mestno gledališče ljubljansko) долази 12. септембра са представом Талог, док ће крај Фестивала 13. септембра заокружити Српско народно позориште представом Kafka Machine.

Фото:Дарко Милосављевић

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања