Отварање изложбе плаката под називом „Другачије будни“ ауторка: Андреа Зафировић

07/09/2014

Свечано отварање изложбе плаката под називом „Другачије будни“ ауторке Андрее Зафировић биће у уторак, 9. септембра у 19 часова у клубу „Трибине младих“ Културног центара.

Андреа Зафировић (Приштина 1989). Основне студије на Факултету уметности у Звечану, одсек графички дизајн, завршила јуна 2012. Последипломске студије – мастер завршила на Факултету уметности у Нишу, јуна 2013. Мастер завршни рад одбранила октобра 2013. године. Члан је УЛУКиМ-а.

Желећи да допре до сопствене креативности, ауторка је направила овај циклус плаката, подразумевајући углавном портрет са одређеном експресијом. Ова серија представља њен активан однос према данашњици, обраћајући се младом човеку. Кроз сложени поступак разоткривања личних доживљаја и емоција, она преузима улогу коментатора.

Супротстављањем две реалности (свакодневице и оне личне, коју сами стварамо), ауторка нас доводи до узбудљивог дешавања, непосредно нас позивајући да размислимо о „будности“. Будност је ништа друго до рационално развијена свест о егзистирању и интегритету једне индивидуе. Овако формулисани садржаји могу довести до закључка да аутор има песимистичан и депресиван став, али ту нас демантује назив серије – постављајући нам питање: ко су ови људи и зашто су „другачије будни“?

Слово и боја као главни носиоци композиције чине портрете, који указују на емоцију која се смењује пред очима публике, што представља њен бег ка аутентичности и интроспекцији. Илустрације, решене углавном типографски наглашавају важност мисли и речи. Иако је портрет небројено пута истражен и реализован, како у ангажованој, тако и у креативној употреби, ауторка је понудила једнако коректно естетско и идејно садржајно дело.

Оно што је заједничко свакој интерпретацији јесте контраст. Бирајући углавном контрасне боје ствара динамичан колористички амбијент чиме се акцентује саркастичан приступ и став. Овако концепирани идејни садржаји, инспирисани су принципима авангардних покрета – аутор, који се удаљава од друштва, критикујући га и покушавајући да га демантује својим радом. Тема којом се бави представља директан коментар на данашње друштво и поимање вредности, дакле живот из перцепције једног бунтовника који тежи интелектуалном уздигнућу, стварајући посебан свет где мисли и речи имају другачије, продубљено значење.

Небојша Краговић,
мастер ликовни уметник – сликар

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања