Otvaranje izložbe „Govor lica“ slikarke Tatjane Nešović Matić

18/05/2015

Sprega između vidljivog i nevidljivog

IMG_5498

Izložba slika pod nazivom „Govor lica“ umetnice Tatjane Nešović otvorena je na Tribini mladih i trajće do 28.maja.

Lice, kao glavna tema umetice prema njenim rečima najčešće je odraz celokupnog bića, ono se menja primajući utiske iz spoljašnjeg sveta, a spoljašnjem svetu unutrašnjost postaje vidljivija kroz ekspresiju lica.Ova naslikana lica prikazuju proces, promene, traženje, pitanja, naslućivanja. Sve to predstavlja njene potrage za boljim razumevanjem sebe i drugih, što pojednostavljeno jeste bitan preduslov za dostizanjem sreće.

Portreti i autoportreti predstavaljaju veliki deo zbirki muzeja širom sveta. Prateći kroz istoriju umetnosti razvoj portreta i autoportreta mi pratimo čovekov civilizacijski razvoj i njegovu stalnu težnju da istražuje i kopira prirodu. Što nas dovodi i do izuma fotoaparata, koji je bio ključan za promenu u odnosu prema porteretu i autoprtretu u umetnosti.

Fotoaparat je oslobodio umetnika i otvorio mogućnost da istražuje sebe i druge na drugačiji način. Danas je fotoaparat dostupan svima, “selfi” je ušao i u rečnike kao prihvaćen pojam, ali vrednost koju donosi slikani portret time nije umanjena, upravo suprotno.

– Ono što mene kao umetnika fascinira jeste sprega vidljivih i nevidljivih elemenata koji čine ljudsko biće a samim tim i portret. Slikajući autoportrete, portrete i delove lica nije me zanimalo samo opisivanje forme nego da korišćnjem likovnog jezika prikažem slojevitost ljudskog bića. U traganju za neuhvatljivom vezom unutrašnjeg i spoljašnjeg posebno sam se igrala sa uvećanim detaljima lica, želeći da apstrahovanjem lica tu vezu pojačam i učinim vidljivom i posmatraču – rekla je Tatjana.

Foto: Milica Stojanac

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja