Oтварање изложбе „Говор лица“ сликарке Татјане Нешовић Матић

18/05/2015

Спрега између видљивог и невидљивог

IMG_5498

Изложба слика под називом „Говор лица“ уметнице Татјане Нешовић отворена је на Трибини младих и трајће до 28.маја.

Лице, као главна тема уметице према њеним речима најчешће је одраз целокупног бића, оно се мења примајући утиске из спољашњег света, а спољашњем свету унутрашњост постаје видљивија кроз експресију лица.Ова насликана лица приказују процес, промене, тражење, питања, наслућивања. Све то представља њене потраге за бољим разумевањем себе и других, што поједностављено јесте битан предуслов за достизањем среће.

Портрети и аутопортрети представаљају велики део збирки музеја широм света. Пратећи кроз историју уметности развој портрета и аутопортрета ми пратимо човеков цивилизацијски развој и његову сталну тежњу да истражује и копира природу. Што нас доводи и до изума фотоапарата, који је био кључан за промену у односу према портерету и аутопртрету у уметности.

Фотоапарат је ослободио уметника и отворио могућност да истражује себе и друге на другачији начин. Данас је фотоапарат доступан свима, “селфи” је ушао и у речнике као прихваћен појам, али вредност коју доноси сликани портрет тиме није умањена, управо супротно.

– Оно што мене као уметника фасцинира јесте спрега видљивих и невидљивих елемената који чине људско биће а самим тим и портрет. Сликајући аутопортрете, портрете и делове лица није ме занимало само описивање форме него да коришћњем ликовног језика прикажем слојевитост људског бића. У трагању за неухватљивом везом унутрашњег и спољашњег посебно сам се играла са увећаним детаљима лица, желећи да апстраховањем лица ту везу појачам и учиним видљивом и посматрачу – рекла је Татјана.

Фото: Милица Стојанац

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања