Otkrivena info-tabla posvećena Jeleni Kon

24/01/2020

Poslednjeg dana manifestacije „Ledena tišina – sećanje na žrtve Novosadske racije“, a povodom obeležavanja 78. godišnjice od ovog tragičnog događaja, u petak 24. januara u ulici Sonje Marinković 1 u kojoj je danas vrtić „Čarolija“ (predškolska ustanova „Radosno detinjstvo“), otkrivena je  info-tabla posvećena Jeleni Kon. Reč je o dobrotvorki i osnivaču najznačajnijeg ekumenskog humanitarnog udruženja u Novom Sadu „Kora hleba i dečje obdanište“.

Petar Đurđev, direktor Istorijskog arhiva grada Novog Sada, podsetio je da se ova velika žena doselila u naš grad i utkala u sve pore društvenog života pomažući onima kojima je pomoć bila potrebna.

      – Posle Prvog svetskog rata naša zemlja zapala je u veliku ekonomsku krizu i mnogi su se našli u situaciji da im je bila potrebna pomoć. Zahvaljujući Jeleni Kon, u Novom Sadu počelo je da radi društvo „Kora hleba i dečje obdanište“ koje se staralo o svim Novosađanima i pomagalo im u toj velikoj muci – rekao je Đurđev naglasivši da na tom primeru dobročinstva treba svi da učimo, jer ako je dobro drugima, dobro je i nama.

Đurđev se zahvalio KCNS i Predškolskoj ustanovi „Radosno detinjstvo“ jer su obnovili sećanje na ovu značajnu Novosađanku. Deci u vrtiću „Čarolija“ o Jeleni Kon, njenom humanitarnom radu i životu, kao i pogibiji u Novosadskoj raciji tokom Drugog svetskog rata, govorila je Gordana Todorić, profesorka srpskog jezika i književnosti u gimnaziji „Svetozar Miletić“.

Pomoćnik direktora KCNS, Sunčica Marković, rekla je da je ova inicijativa za postavljanje info-table u znak sećanja na Jelenu Kon realizovana u saradnji sa PU „Radosno detinjstvo“.

Na tabli, na srpskom i engleskom jeziku, stoji tekst: „Ovu zgradu podigla je dobrotvorka Jelena Kon da služi deci Novog Sada. Jelena Kon ubijena je u Novosadskoj raciji 1942. godine“. Info-tablu je dizajnirala Ksenija Čobanović, grafički dizajner.

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja