Откривeна инфо-табла посвећена Јелени Кон

24/01/2020

Последњег дана манифестације „Ледена тишина – сећање на жртве Новосадске рације“, а поводом обележавања 78. годишњице од овог трагичног догађаја, у петак 24. јануара у улици Соње Маринковић 1 у којој је данас вртић „Чаролија“ (предшколска установа „Радосно детињство“), откривена је  инфо-табла посвећена Јелени Кон. Реч је о добротворки и оснивачу најзначајнијег екуменског хуманитарног удружења у Новом Саду „Кора хлеба и дечје обданиште“.

Петар Ђурђев, директор Историјског архива града Новог Сада, подсетио је да се ова велика жена доселила у наш град и уткала у све поре друштвеног живота помажући онима којима је помоћ била потребна.

      – После Првог светског рата наша земља запала је у велику економску кризу и многи су се нашли у ситуацији да им је била потребна помоћ. Захваљујући Јелени Кон, у Новом Саду почело је да ради друштво „Кора хлеба и дечје обданиште“ које се старало о свим Новосађанима и помагало им у тој великој муци – рекао је Ђурђев нагласивши да на том примеру доброчинства треба сви да учимо, јер ако је добро другима, добро је и нама.

Ђурђев се захвалио КЦНС и Предшколској установи „Радосно детињство“ јер су обновили сећање на ову значајну Новосађанку. Деци у вртићу „Чаролија“ о Јелени Кон, њеном хуманитарном раду и животу, као и погибији у Новосадској рацији током Другог светског рата, говорила је Гордана Тодорић, професорка српског језика и књижевности у гимназији „Светозар Милетић“.

Помоћник директора КЦНС, Сунчица Марковић, рекла је да је ова иницијатива за постављање инфо-табле у знак сећања на Јелену Кон реализована у сарадњи са ПУ „Радосно детињство“.

На табли, на српском и енглеском језику, стоји текст: „Ову зграду подигла је добротворка Јелена Кон да служи деци Новог Сада. Јелена Кон убијена је у Новосадској рацији 1942. године“. Инфо-таблу је дизајнирала Ксенија Чобановић, графички дизајнер.

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања