ОСМИ „АНТИЋЕВИ ДАНИ“- ПРОМОЦИЈА КЊИГЕ МИЛОВАНА МРКАЈИЋА

14/03/2015

 

„Благост ишчекивања“ као лирски дневник

 

DSC_4044

 

Промоција књиге „Благост ишчекивања“ Милована Мркајића одржана је на Трибини младих Културног центра Новог Сада у оквиру манифестације „Антићеви дани“. Уводну реч имли су ликовни и књижевни критичар и есејист Драшко Ређеп, песников пријатељ Милан Царић, уз музичку пратњу Неђељка Лучића на гитари.

Ова књига у себи носи тридесет и три песме, и говори на један језгровит и филигрански избрушен начин о искушењима кроз које песнички субјект, у потрази за суштином свога постојања, пролази. Ређеп је за ову књигу рекао да је језички доведена до граница свесног и несвесног. Према његовим речима ова збирка песама састоји се од три карактеристике.

  -Велика сведеност је оно што можемо осетити док читамо Мркајићеве песме. Такође, постоји и још једна особина која се препознаје у овим песама, а она је иронија. Наслов ове књиге веома је значајан, јер нам говори да нада последња ишчезава – рекао је Ређеп додавши да овај млади песник има свој стил и да је његов завичај његов језик.

Збирка песама младог песника Милована Мркајића у сваком погледу одговара на изазове времена и задатка који има пред собом: бити искрен, а истовремено бити оригиналан. Збирка не познаје циклусе, нити било које разврставање, али је извесно да се препознају „фазе“, или боље речено читањем се могу пратити промене које се дешавају са песником, а које читалац јасно препознаје. По својој концепцији ова збирка би се могла назвати и лирским дневником.

 

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=zS5AwNVesNQ[/youtube]

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=LaINV6CfQrw[/youtube]

Фото: Милица Стојанац

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања